Donji Milanovac: "Baba i unuk" skuvali najbolju riblju čorbu na "Porečkom kotliću" 1Foto: J. B. K.

Jedna od retkih manifestacija organizovanih ovog leta u Donjem Milanovcu, tradicionalni „Porečki kotlić“ – takmičenje u pripremanju riblje čorbe i ribljeg paprikaša odzivom takmičara i posetilaca pokazao je da su se Donjomilanovčani i njihove komšije iz okolnih naselja uželeli ovakvih i sličnih dešavanja.

Na obali Dunava, kuvalo se sinoć 13 ribljih čorbi i četiri riblja paprikaša. Takmičari su na raspolaganju imali maksimalno dva sata za pripremu svog specijaliteta, a za sastojke su se pobrinuli sami. Dunavska riba, povrće, začini i one male tajne koje se nikome ne otkrivaju – tako bi otprilike glasio recept.

Posetilaca i kibicera čiji se broj uvećavao kako se takmičenje približavalo kraju bilo je više nego čorbi i paprikaša za degustaciju. Ali je zato u velikom kazanu alas Dejan Rančić kuvao riblju čorbu za sve koji su bili raspoloženi za ovaj alaski specijalitet.

Tročlani žiri: Jova Radulović, Jasmina Stefanović i Duda Rančić obilzao je takmičarske ekipe jer osim što je trebalo da ocene kulinarske sposobnosti takmičara, imali su zadatak da utvrde koja je ekipa bila najveselija, a koja najorganizovanija.

Najmlađu i najstariju ekipu određivao je broj godina onih koji su je činili. Ove godine najmlađa ekipa bila je Gavra, a najstarija Abe, tročlani žiri procenio je da su Porečki šmekeri bili najorganizovaniji, a Mišini alasi najveseliji.

Kada je ocenjivanje ribljih čorbi i paprikaša u pitanju predsednik žirija Jova Radulović kazao je da je „u celini gledano dobro, ali i da su pojedine čorbe bile isuviše masne“.

– Osnovno za riblju čorbu je da u njoj preovladava ukus ribe, a ovde je bilo čorbi u kojima se ukus ribe nije osećao – kazala nam je Jasmina Stefanović članica žirija.

Njen stav deli i Duda Rančić naglašavajući: „ Ne treba preterivati sa začinima, ne smeju nana i mirođija da ubiju ukus ribe.“

Posle degustacije i ocenjivanja žiri je saopštio svoju odluku, a ko su pobednici ovogodišnjeg „Porečkog kotlića“ saznalo se tek na proglašenju jer su uzorci takmičarskih jela bili pod šifriranim brojevima, čisto da ne bude protekcije.

Oni najbolji i u jednoj i u drugoj takmičarskoj kategoriji bili su izjednačeni, nijanse su odlučile. Tako je treće mesto u pripremi ribljeg paprikaša pripalo ekipi „Deda i unuk“, druga je ekipa „Abe“, a pobeda je pripala ekipi „Janja“.

Konkurencija u pripremanju riblje čorbe bila je veća, pa je zato i plasman među prva tri slađi, rekli su nam takmičari.

„Porečki šmekeri“ bili su treći, „Porečki ribolovci“ drugi, a „Baba i unuk“ pobednici.

Posetioci manifestacije presudili su da su sve pripremljene riblje čorbe i paprikaši bili ukusni i dobri, a potvrda za to su bili prazni kotlići i veliki kotao već u vreme proglašenja pobednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari