Dozvoljene posete u gerontološkim centrima i domovima za starije 1Foto: Pixabay/Geralt

Posete u gerontološkim centrima i domovima za starije u Srbij, koje su bile zabranjene zbog epidemije korona virusa, od danas su ponovo dozvoljene, saopštilo je nadležno Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Kako navode posete su dozvoljene nakon odluke Kriznog štaba za zdravstvo Vlade Srbije, a na osnovu mišljenja epidemiologa.

„U cilju obezbeđivanja bezbednog, jednakog i zakonitog postupanja sve do stvaranja povoljne epidemiološke situacije COVID-19, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, doneo je i Instrukciju o načinu rada ustanova socijalne zaštite za smeštaj korisnika i organizacija socijalne zaštite za pružanje usluge domskog smeštaja odraslih i starijih prilikom organizovanja poseta korisnicima na smeštaju.

Prema donetoj instrukciji, posete korisnicima, koje moraju biti unapred dogovorene i zakazane, mogu se realizovati svakim danom, u povoljnim vremenskim uslovima (temperatura iznad 18 stepeni) bez kiše i vetra, u periodu od 10 do 18 časova, u okviru dvorišta ustanove/organizacije.

„Korisnik može imati posete dva puta sedmično, a u zavisnosti od njegove želje i zdravstvenog stanja, može trajati najduže 15 minuta po poseti. Na ulasku u dvorište ustanove posetiocima se vrši provera temperature i drugih simptoma bolesti Covid 19. Licima koji imaju neke simptome, zabranjen je ulaz, dok se ostalima na ulazu u dvorište obavezno vrši dezinfekcija ruku, obuće (dezobarijera), a tokom trajanja posete i korisnik i posetilac moraju nositi zaštitne maske, a posetilac obavezno mora imati i vizir i držati se propisane distance od korisnika od najmanje dva metra“, pojašnjavaju iz ministarstva.

Obaveza zaposlenih, kako ističu, je da posetioce i korisnike dovode do mesta posete i nazad, kao i da budu prisutni tokom trajanja posete (koristeći zaštitnu opremu) u cilju sprečavanja direktnog kontakta (dodirivanje, grljenje, pozdravljanje) korisnika i posetioca.

„Posetioci ne mogu da se kreću po ustanovi već isključivo da budu samo na mestu koje je unapred određeno za posetu, u okviru dvorišta, gde je obezbeđen prostor za sedenje za najviše tri osobe – korisnik i najviše dva lica koja dolaze u posetu. Mesto za poseteobavezno mora biti dezinfikovano i pre i nakon realizovane posete“, navode u obrazloženju.

Takođe se navodi da, ukoliko ustanova ima više ulaza u dvorište, neophodno je da se odrediti samo jedan ulaz za lica koja dolaze u posetu, kako bi se vršio nadzor i proveravalo stanje svih potencijalnih posetilaca.

Kako se dodaje, doneta Instrukcija biće objavljena na sajtu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.