Foto: Stanislav Milojković

– Po zakonu ni direktor preduzeća, dakle, pravnog lica, ne mora da bude u radnom odnosu u tom preduzeću. A urednik medija (medij nema svojstvo pravnog lica prema Zakonu o informisanju), po tumačenju poreskih inspektora, mora da bude u radnom odnosu u mediju. Nelogično na više nivoa – kaže za Danas Predrag Blagojević. Prema njegovim rečima, ovo je pokušaj disciplinovanja 99 odsto medijskih portala u Srbiji i predstavlja državni podsticaj za autocenzuru.

Činjenica je da 99 odsto portala u Srbiji nema glavnog urednika koji je u radnom odnosu u tom mediju. Stotine novinara koji već rade u nekim medijima, najčešće tradicionalnim, pokrenuli su portale, gde se kao osnivač formalno pojavljuje najčešće udruženje građana.

– Ako „prođe“ ovo nakaradno tumačenje Poreske uprave, da urednik mora da bude u radnom odnosu u mediju, biće to pretnja svima – jer se kazna naplaćuje za raniji period, dakle, retroaktivno, pa ne može da se izbegne – kaže Blagojević. On dodaje da su budžeti portala najčešće u stotinama hiljada dinara godišnje, te eventualnu kaznu od milion dinara niko neće moći da plati.

– To bi značilo gašenje portala. Onda će ostali biti u strahu da i njima inspektori ne dođu na vrata. To je siguran put u autocenzuru – zaključuje Blagojević.

Pritisak Poreske uprave na jedini nezavisni portal na jugu Srbije intenziviran je u proteklih osam meseci. Inspektori nisu prezali ni od toga da kucaju na vrata njihovih oglašivača u Južnim vestima, „prijateljski“ ih upozoravajući sa kim imaju posla. Nadležni nisu reagovali na skandalozno ponašanje inspekcije, a prema nezvaničnim saznanjima, lokalne vlasti su upravo te koje šalju neprestane inspekcije, ali i odobravaju nekorektno ponašanje inspektora.