Dug banke iz 1939. biće vraćen 4099. godine 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Sudija je doneo presudu da se taj dug isplaćuje u ratama od jedne pare mesečno. Kada se sve sabere i oduzme, Dug banke iz 1939. biće vraćen 4099. godine 2dug će biti isplaćen 4099. godine, što znači kroz 2160 godina od tada.

Vreme na današnji dan takođe piše o čoveku koji je godinu dana jeo samo čokoladu.

Vlasnik fabrike čokolade u Montevideu zadao je sebi zadatak da dokaže na originalni način da proizvodi njegove fabrike sadrže sve supstance potrebne za život.

Celu jednu godinu živeo je isključivo od čokolade iz svoje fabrike. Ova poslastica ne samo da nije škodila njegovom zdravlju, već ga je i popravila.

Jedinstvena reklama imala je sjajan rezultat. Za godinu dana fabrikant je udvostručio svoj promet.

 

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Dug banke iz 1939. biće vraćen 4099. godine 3Godine 1939, Pravda piše o psu po imenu Arno koji je dobio 8.000 dinara na lutriji.

Vlasnik nemačke doge Milan Marinković svakog dana je Arnu davao deset kilograma mesa i kukuruznog brašna. Godišnji izdaci Marinkovića bili su ogromnni.

Arno se donekle oduzio svom gazdi. Dobio je na klasnoj lutriji 8.000 dinara. Milan godinama nije imao sreće, ali tog puta kada je uzeo srećku na Arna, vredelo je.

Arno je star pet godina, težan 77 kilograma, a kad se uspravi, ima visinu 1.80 cm, piše list Pravda na današnji dan pre 80 godina.

 

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.