– Srbija se faktički suočava sa gotovo svim problemima – nijedan nije dokraja rešen. To je pitanje upravljanja otpadom, pitanje različitih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i pitanje zaštite prirode i borbe protiv klimatskih promena i naše učešće u svemu tome – rekao je Dulić za agenciju Beta.

Ministar je rekao da rešavanje tih problema zahteva mnogo energije, novca i dobre regulative. Prema njegovim rečima, uloga države, opština i svih građana u očuvanju prirode je velika i zbog toga je i pokrenuta akcija Ministarstva „Očistimo Srbiju“.

Tom akcijom upozorava se na sve opasnosti po životnu sredinu i zdravlje stanovništva u Srbiji, kako bi se probudila svest građana da svojim ponašanjem mogu značajno da utiču na rešenje problema.

Dulić je rekao da će se ove godine donošenjem zakona i podzakonskih akata postaviti drugačiji sistem za upravljanje otpadom, kao i raditi na jačanju komunalne infrastrukture i industrije za reciklažu. Dodao je da je namera da se kroz ceo set različitih pravilnika, koji bi trebalo da pokrenu borbu Srbije protiv klimatskih promena, na neki način Srbija otvori za investicije u tom pravcu. Kako je naveo, cilj je i da se radi na promovisanju novih izvora energije, a namera je da Ministarstvo ekologije i Ministarstvo energetike radi na zakonskoj regulativi koja će biti podsticaj za dolazak investitora u oblasti obnovljivih izvora energije.

Ministar je istakao da je zaštita prirode veoma važna, ali da nažalost u pogledu biodiverziteta Srbija „ne stoji sjajno“. „Srbija mora da zaštiti mnogo više svojih područja i moramo, što je veoma važno, da očuvamo postojeća zaštićena prirodna dobra od divlje gradnje i različitih vrsta ljudskih aktivnosti koji je ugrožavaju“, kazao je Dulić. „Puno je posla pred nama, ali je jako puno dobrih ljudi koji žele da pomognu što je jako važno, a imamo puno energije i novih ideja“, rekao je ministar. Dodao je da proces evropskih integracija podrazumeva i snažniju aktivnost na zaštiti prirode.