Fabrika žednih u gradu bez vode 1Foto: Privatna arhiva

Kada se kaže da u Zrenjaninu nešto smrdi, verovatno je u blizini otvorena česma.

Dok iz česme teče mutnožuta voda neprijatnog mirisa, stanovnici Zrenjanina, po nezvaničnim procenama, za nabavku pijaće vode dnevno troše 20.000 evra, dok sve vreme plaćaju i neuslovnu vodu iz vodovoda.

Ona je zbog višestruko uvećane koncentracije arsena zabranjena za upotrebu još 2004. godine.

Tokom sedamnaest godina raspisivani su tenderi za izgradnju fabrike vode, građena brojna probna postrojenja i potpisana čak tri ugovora.

Umesto pijaće vode Zrenjanin je dobio dvodecenijski triler sa gradskim i republičkim vlastima, čelnicima JKP „Vodovod i kanalizacija” i mnogim investitorima u glavnim ulogama.

Ugovor potpisan februara 2015, sa očekivanim rokom završetka radova već u oktobru, doneo je posebna razočarenja. Garancije vlade za izgradnju fabrike vode date su tek marta naredne godine i uz mnoge peripetije 15. juna 2017. su postrojenja puštena u probni rad.

Sama fabrika je počela da naplaćuje usluge pre ukidanja zabrane korišćenja vode iz vodovoda, a njen rad se odvijao sa brojnim prekidima.

Tek kada je 2017. Ministarstvo zdravlja odbilo da izda saglasnosti na tehničku dokumentaciju fabrike obznanjeno je da po Zakonu o komunalnim delatnostima privatna firma nema pravo da se bavi javnim vodosnabdevanjem. Ugovor, iza kog je 2017. godine finansijskim garancijama stala Vlada Srbije, potpisan je nezakonito.

Međutim, ne raskida se Ugovor zbog neusaglašenosti sa legislativom, već se menja  zakon. Krajem 2018. godine Skupština Srbije usvaja izmenu zakona kojom se privatnim preduzećima dozvoljava obavljanje komunalne delatnosti vodosnabdevanja uz saglasnost osnivača relevantnog javnog preduzeća.

Ovom izmenom dozvoljeno je da privatnik vrši vodosnabdevanje u Zrenjaninu, ali je i legalizovano nezakonito postupanje državnih organa i otvorena mogućnost dalje komercijalizacije vodosnabdevanja u Srbiji.

Krajem decembra 2020. došlo je i do eksplozije u pogonu fabrike, a u januaru 2021. stručna komisija zrenjaninskog JKP „Vodovod i kanalizacija” objavila je rezultate ispitivanja po kojima fabrika vode ne zadovoljava uslove definisane javnom nabavkom. Od 34 razmatrana tehnička uslova, kako je navedeno, fabrika nije ispunila nijedan.

Zrenjaninsko udruženje “Građanski preokret” do sada je zbog nepravilnosti oko izgradnje fabrike vode podnelo krivične prijave protiv više osoba među kojima su i bivši gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, funkcioneri vodovoda i predstavnici investitora.

Krivična prijava podneta je i protiv nekadašnjeg ministra privrede Gorana Kneževića.

Tri osobe su uhapšene u februaru prošle godine, ali su nakon početka pandemije puštene da se brane sa slobode.

Početkom 2021. i predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je izgradnja postrojenja bila promašaj, te da su je pratila bahatost, osionost i neodgovornost gradskih vlasti – igrom slučaja, upravo kadrova SNS-a. Za malverzacije, ipak, zasad niko nije odgovarao.

U studiji „Fabrika žednih – slučaj zrenjaninskog postrojenja za preradu vode“, koju je „Pravo na vodu“ realizovalo u okviru inicijative „Građani imaju moć“ koju sprovodi Crta uz podršku USAID-a po prvi put na jednom mestu objedinjeno je šta se sve događalo i ko su sve akteri problema zbog kojeg oko 80.000 građane nema pijaću vodu.

A kako sada stvari stoje, rešenje se ne nazire. A za to vreme u čitavom Zrenjaninu postoje ukupno dve česme na kojima se može natočiti bezbedna voda za piće. Zato se deo Zrenjaninaca odlučuje da rizikuje i već drugu deceniju pije vodu opasnu po zdravlje.

Autorka je istraživačica inicijative „Pravo na vodu“

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Fabrika žednih u gradu bez vode”

  1. Autorka teksta greši u jednom !! A to je da :“postoje dve česme sa ispravnim vodom“ ! Naime ta voda je samo fizički prečišćena ( pesak,mulj itd.) ali od ARSENA NE ! To i piše na svakoj česmi . A ostalo je u pravu,Zrenjaninci su se umrtvili i ništa ih neće pokrenuti da preuzmu odgovornost za sebe !

  2. Ispravna voda za pice u Zenjaninu NE POSTOJI tako da to vazi i za pomenute dve cesme.

  3. Nejasno je zašto ste pravili toliki grad na mestu gde nema zdrave vode?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.