Finansiranje prevencije HIV 1Foto: Pixabay / Darko Stojanović

Petković je, na konferenciji za novinare „Neophodnost minimalnih standarda u pružanju usluga prevencije HIV“, rekao da program počinje u aprilu 2019. godine i namenjen je uslugama za sledeće grupe – muškarce koji imaju seks sa muškarcima, seksulnim radnicima, osobama koje žive sa HIV i intravenoznim korisnicima droga.

Prema njegovim rečima, plan UNDP je da u saradnji sa partnerskim organizacijama budu napravljeni „drop in“ centri za te četiri ključne populacije, kao i da posle povlačenja Globalnog fonda ostane obaveze da te usluge budu uključene u sistem javnog zdravstva.

Aleksandar Prica, ispred Asocijacije „Duga“, rekao je da oni sprovode „outreach“ programe, odnosno imaju mobilne timove, sa sklopom usluga koje će predložiti za standardizaciju.

Prica je rekao da se radi o psiho-socijalnoj podršci, parnjačkoj edukaciji, medicinskim konsultacijama, dobrovoljno savetovanje i testiranje, upućivanje na konsultacije kod drugih pružalaca usliga, praćenje konsultacija kod drugih pružalaca usluga, uloga savetnika i priručnik.

Mi tražimo svoje klijente, ne čekamo da dođu kod nas, rekao je Prica.

Đurica Stankov, ispred AS Centra osoba koje žive sa HIV, rekao je da se kao usluga predlaže parnjačko savetovanje i program smanjene štete.

Prema njegovim rečima, programi smanjene štete u kategoriji onih koji zloupotrebljavaju droge se pokazao kao veoma dobar, jer im se besplatnim davanjem sterilisanog pribora zaustavilo, pa skoro i obustavilo širenje HIV.

U Srbiji se koristi i besplatna je savremena terapija za lečenje HIV, rekao je Stankov.

Stankov i Prica su ocenili i da suma koja će biti izdvojena iz budžeta Ministarstva zdravlja, ali i Globalnog fonda, nije dovoljna, jer se za većinu tog novca kupuju prezervativi i plaćaju nabavke.

Prema rečima Stankova, opet nedostaje novca za usluge i njihov kvalitet nije dvoljno plaćen.

Ako koordinator za parnjačko savetovanje bude plaćen 100 ili 200 evra bruto za mesečni rad za osobama sa HIV, a i sam se leči od HIV, neće biti dovoljno motivisan da pruži kvalitetne usluge, rekao je Stankov.