Gavrilović: Građani apolitični jer je politika rezervisana za Vučića 1Foto: Medija centar

Dve trećine građana Srbije je apolitično, antipolitično ili nema ideološko opredeljenje, apolitičnost je posebno izražena u populaciji od 30 do 39 godina, i kod više i visoko obrazovanih ispitanika.

Kada bi izlazili na izbore, većina njih glasala bi za SNS ili građanske pokrete, pokazalo je istraživanje BIRODI-ja (Biro za društvena istraživanja).

Ovakvi rezultati posledica su apolitizacije medija i odsustva opozicije, predstavljanja politike kao aktivnosti koja je rezervisana za Aleksandra Vučića kao “čoveka za sve stvari” i društvene anomije, smatra Zoran Gavrilović, sociolog iz BIRODI-ja.

BIRODI je analizirao političke stavove građana na uzorku od 1.006 ispitanika u odnosu na određene ideologije a ne političke stranke, i to u zavisnosti od starosti, obrazovanja, informisanja i izbornog ponašanja.

Konačni zaključak istraživanja je da je nešto manje od od dve trećine ispitanika, odnosno 59, 2 odsto a(nti)politično, dok ideološko opredeljenje ima više od jedne trećine ispitanika i među njima je najviše demokrata – 10, 8 odsto. Zanimljivo je da su, prema starosnoj podeli, građani od 30 do 39 godina statistički značajno antipolitični, dok su tridesetogodišnjaci, uz one koji su više ili visoko obrazovani, nosioci i apolitičnosti.

– Jako je loše što je apolitičnost najviše izražena u ovoj populaciji jer je to mlado, obrazovano stanovništvo koje bi trebalo da nosi promene u društvu. Umesto toga, oni kažu da ih politika ne zanima, da je društvo korumpirano, nema solidarnosti, empatije. Oni ne vide svoju budućnost u Srbiji. To su oni koji planiraju da odu iz zemlje, ističe Gavrilović.

On objašnjava da je jedan od ciljeva ovog istraživanja bio da se utvrdi veza između ideološke preferencije građana i stranaka za koje bi potencijalno glasali na izborima.

Utvrđeno je da među apolitičnim građanima postoje dve grupe – oni koji bi glasali za neke od građanskih pokreta i opcija, dok bi se značajan deo apolitičnih priklonio i vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci.

Najveći procenat apolitičnih ima među glasačima Pokreta slobodnih građana (58,6 odsto apolitičnih) i Građanskog fronta – Ne davimo Beograd, Lokalni front, Samo jako (68 odsto apolitičnih). To su uglavnom viši slojevi, mlađi i obrazovaniji građani među onima koji nemaju jasnu ideološku orijentaciju, ali ih interesuje javno delovanje i rešavanje problema građana i borba za vladavinu prava.

Ipak, i među glasačima SNS je značajan broj apolitičnih – njih 42,8 odsto.

– To su tzv. tranzicioni gubitnici iz 2000-ih. Oni su u harizmi Aleksandra Vučića našli rešenje za njihove urgentne probleme kao što su lošiji materijalni položaj i potreba za pravdom, objašnjava Gavrilović.

Zanimljivo je i to što u samom ispitivanju nije bila navedena ideološka opcija “demokrata”, ali je deo ispitanika sebe tako predstavljao. Ovo ukazuje na značajnu identifikaciju sa Demokratskom strankom ali primetno je i da demokrate neće glasati samo za DS odnosno Savez za Srbiju, već se prelivaju i ka drugim političkim strankama i opcijama kao što je SPAS Aleksandra Šapića (49 odsto njegovih glasača su demokrate), ima ih i među glasačima SNS (10 odsto su demokrate) kao i PSG (25 odsto su demokrate) i Građanskog fronta (13,7 odsto se izjašnjava kao ideološke demokrate).

Visoka partijsko-ideološka identifikacija konstatovana je kod Socijalističke partije Srbije čijih 35 odsto glasača sebe vidi kao socijaliste i 12 odsto kao komuniste, Srpske radikalne stranke čijih 77 odsto glasača za sebe kažu da su nacionalisti, dok 44 odsto onih koji bi glasali za Liberalno-demokratsku partiju sebe predstavlja kao liberale.

Nedovoljno informisani o ideološkom identitetu

Oni koji imaju osnovno i niže obrazovanje i oni stariji od 65 godina u najvećem procentu ne mogu/ne znaju da odgovore na pitanje o svom ideološkom identitetu. Posebno je primetno i da RTS kao javni servis, ali i ostale TV sa nacionalnom frekvencijom, ne doprinose političnosti građana, iako bi to trebalo da bude jedna od njihovih funkcija. Celokupni zaključak je da su građani nedovoljno obavešteni, nemaju znanja niti političku kulturu kada je ideološka orijentacija u pitanju. Ovo se posebno odnosi na gledaoce Pinka (24%) od ispitanika koji prate dnevnik ove televizije, Prve (22%) od ispitanika koji prate dnevnik ove televizije i Happy (20%) od ispitanika koji prate dnevnik ove televizije.

Ispitanici su se kroz istraživanje izjasnili kao:

apolitični – 39,4 odsto

nemaju odgovor – 14,5 odsto

demokrate – 10,8 odsto

socijalisti – 6,7 odsto

socijaldemokrate – 5,9 odsto

antipolitični – 5,3 odsto

konzervativci – 4,6 odsto

nacionalisti – 4,2 odsto

liberali – 2,2 odsto

zeleni – 2,2 odsto

komunisti – 2,1 odsto

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

19 reagovanja na “Gavrilović: Građani apolitični jer je politika rezervisana za Vučića”

  1. Lepo istraživanje. Ja sam se zapitao kako bi sebe okarakterisao, ako bi učestvovao u anketi. Iskreno, ne znam. Sem kapitalističke ideologije nijedna više ne postoji i sem imena i nivoa demokratičnosti stranke se međusobno ne razlikuju. Sve imaju isti cilj, bogaćenje već bogatih, na račun radne snage. Jedina je razlika u nivou uplitanosti kriminala, nivou nasilja i učešća prljavog kapitala.

    • Grdno grešite, ovo su predzadnji trzaji komunizma gde potomci otimaju resurse i pokušavaju zataškari prošlost zla. Svi se oni nalaze u raznim ideologija a i nevladinim organizacijama s jednim ciljem. Pred Srbijom je da ih otkriju i ispitaju njihova nedela.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.