Georgiev: I vlast u osam uveče gleda "Pregled dana" 1Foto: Zoran Lončarević

Vlast sedi u osam uveče i gleda „Pregled dana“ i to je lepo i dobro, jer i oni imaju pravo na prave vesti. Imaju otvoren poziv da budu naši gosti ali im je Vučić zabranio, što je glupost po sebi.

Borićemo se da promene stav, da se ohrabre i da dođu i razgovaraju sa pravim novinarima, poručio je Slobodan Georgiev, direktor programa Njuzmaks Adria televizije.

On se, u razgovoru za Danas povodom prvih godinu dana rada tog kanala, osvrnuo na ovaj detalj jer u pritiscima, etiketiranju i razračunavanju sa medijima koji objektivno i kritički sagledavaju stvarnost i postupke vlasti, često se i sami nosioci izvršne vlasti i medijske kuće njima naklonjene, koriste upravo Pregledom dana i uvodnim rečima njegovih voditelja. Retko, međutim, ili gotovo nikada, funkcioneri vladajuće SNS biraju da budu gosti u istoj emisiji.

– U ovih godinu dana, koliko Njuzmaks Adria televizija u Srbiji postoji, pokrenuli smo jedan program, Pregled dana, koji je čini mi se, doneo dosta toga dobrog u srpski medijski prostor. On je deo jedne ideje da se TV promeni od praćenja onoga što radi vlast ka izveštavanju o onome što jeste život u Srbiji. Nama su ljudi i njihov život u fokusu i sve što emitujemo je posmatrano iz tog pravca: šta svi ti događaji, izjave ili najave koje se čuju tokom dana zapravo znače za građane. I prema reakcijama publike vidim da smo na dobrom putu da uspemo posle samo godinu dana. Takođe, prema onome što dobijamo kao povratnu reakciju, verujem da smo privukli i neku publiku koja ranije nije gledala informativne programe Junajted medija, kaže Georgiev, povodom jubileja koji je obeležen juče, prve godine postojanja tog kablovskog programa na našoj medijskoj sceni.

Iako ima planova da se TV stanica menja, proširuje i unapređuje, novine će se uvoditi „u hodu“, kaže Georgiev.

– Naša je ideja, i nadam se da uspevamo, da svoje okruženje menjamo kroz ono što radimo – da se i drugi ugledaju na nas, a mi ćemo da probamo da u narednim mesecima napravimo možda još neke formate koji će pomerati „medijske granice“, objašnjava Georgiev.

Domaćoj medijskoj sceni, ocenjuje naš sagovornik, takve novine su itekako potrebne. Pokretanje novog informativnog kanala Junajted medija, smatra Georgiev, donelo je utrku sa medijima bliskim aktuelnoj vlasti.

– Među domaćim medijima dešavaju se velike promene: odgovor vlasti na najavu da će United media da napravi novi informativni kanal jeste pokretanje pet novih informativnih kanala na kablu. I meni lično to ne smeta, osim što je sve to jedan te isti kanal, pa sada imamo deset kanala sa informativnim programom koji su isti: glasnogovornici vlasti i pr kuće. To mi govori da nikako ne idemo ka nekom smirivanju i uljuđivanju nego naprotiv: ide se ka tome da se i ovo malo što postoji ubije ili bar zatrpa pa da umre samo od sebe, kaže Georgiev.

U tom kontekstu, političke pritiske on vidi kao imanentne novinarskom poslu.

– Ko ne može da podnese pritisak ne treba da se bavi novinarstvom. Svako može da proba da utiče, od nas zavisi da li ćemo da se povijemo, sagnemo ili ćemo da budemo ljudi, uspravni i ponosni. Novinari pritiskaju moćne, moćni pritiskaju novinare, treba izdržati i nastaviti sa poslom, uveren je Georgiev.

Hirurški precizno

Pod okriljem Junajted Medije i Njuzmaksa, Njuzmaks Adria TV pokrenuta je 22. juna prošle godine, emitovanjem emisije Pregled dana na kanalu Nova S, paralelno sa emisijom Dnevnik u Bosni i Hercegovini. „Pregled dana“ doneo je osveženje na medijsku scenu, jer je osmišljen da dnevnim vestima prilazi na jedan neuobičajen način. Ta informativna emisija obrađuje nekoliko odabranih, najvažnijih tema i pokušava da ih gledaocima objasni i približi iz svih uglova. Upečatljivi i vrcavi uvodnici, koje gledaocima donose dobro poznata televizijska lica, daju hirurški precizan presek aktuelnih dešavanja, a glavne teme dana voditelji komentarišu sa gostom.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Georgiev: I vlast u osam uveče gleda „Pregled dana“”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.