Odluku o „gašenju“ Gimnazije „Pivo Karamatijević“ i Tehničke škole i osnivanju nove obrazovne ustanove usvojila je početkom avgusta Vlada Srbije na predlog Ministarstva prosvete, u sklopu nove mreže škola u Srbiji i racionalizacije u školstvu. Sudbinu „spajanja“ doživelo je 14 škola u Srbiji, od kojih je formirano sedam novih u šest gradova i opština (Kragujevac, Niš, Kuršumlija, Babušnica, Nova Varoš i Kladovo).

U Odluci Vlade o osnivanju Srednje škole u Novoj Varoši, donete 9. avgusta, a koju je potpisala premijerka Ana Brnabić, navodi se da će nova škola ostvarivati planove i programe nastave učenja opšteg stručnog obrazovanja u četvorogodišnjem, odnosno trogodišnjem trajanju za smerove gimnazije i područja rada stručne škole. To znači da se u praksi ništa nije promenilo – oko 400 đaka obrazuje se, kao i do sada, na smerovima : društveno-jezički i prirodno -matematički (po gimnazijskom programu), mašinstvo i obrada metala, elektrotehnika, trgovina, ugostiteljstvo i turizam i ekonomija, pravo i administracija (prema planu za stručne škole). Nastava se bez problema odvija u prostorijama sada već ugašene Gimnazije i Tehničke škole i to u prvoj smeni, dok je druga rezervisana za takozvanu blok nastavu. Vladinim aktom formiran je i petočlani Privremeni školski odbor, a novoformiranom školom rukovodiće v. d. direktora Branka Rakonjac, donedavna direktorka Gimnazije „Pivo Karamatijević“.

Učenici nove obrazovne ustanove u gradu na padinama Zlatara 3. septembra seli su u đačke klupe po uobičajenom školskom režimu, ali se u lokalnoj javnosti još ne smiruju reagovanja na ovakvu odluku Vlade, odnosno prosvetnih vlasti. Reakcije su različite. Jedni smatraju da zbog duge tradicije i kredibiliteta novovaroška Gimnazija ne zaslužuje sudbinu „katanca u bravi“, dok drugi ističu da je ovakav potez države zbog optimalizacije škola bio neminovan jer se tokom poslednje decenije učenička populacija na ovom području dramatično smanjuje. Statistika kaže i da će se takav trend nastaviti u budućnosti , a koliko je situacija alarmantna najbolje potvrđuje podatak da se svake godine preko 30 svršenih osnovaca na dalje školovanje uputi u neku od srednjih škola van teritorije novovaroške opštine. Deo javnosti ocenjuje da je odluka o gašenju dosadašnjih srednjih škola mogla da se spreči ili bar prolongira, a da odgovornost zbog nečinjenja delimično snosi i opštinska vlast.

– Opština nije mogla ništa da učini uprkos ogromnim naporima koje smo uložili da do ovakvog epiloga ne dođe. Vlada Srbije je donela odluku da svaka srednja škola u Republici koja nema minimum 12 odeljenja mora da se spoji sa nekom drugom srednje-obrazovnom ustanovom. To je slučaj i sa novovaroškom Gimnazijom sa osam odeljenja i Tehničkom školom, u kojoj je bilo jedno odeljenje više. U obe škole nastavu je pohađalo nešto manje od 400 đaka, što se ne uklapa u program optimalizacije i nove mreže škola resornog Ministarstva – naglašava predsednik novovaroške opštine Radosav Vasiljević, uz tvrdnju da, prema saznanjima koja ima iz resornog Ministarstva i nadležne školske uprave, niko od šezdesetak zaposlenih u sada već bivšim školama neće ostati bez posla.

Prosvetne vlasti svesne su da su „spajanja“ škola širom Srbije izazvala nezadovoljstvo građana u sredinama gde je racionalizacija sprovedena, ali najavljuju da je ovo tek prva faza i da će odmah tokom drugog polugodišta uslediti nova gašenja pojedinih obrazovnih ustanova. Plan je da do kraja ove i naredne školske godine bude ugašeno oko 40 srednjih škola, od kojih će ponovo biti osnovano njih 20.

– Ovakav korak bio je neophodan, jer je reč o malim školama kojima se godinama gleda kroz prste zbog nedovoljno upisanih đaka. Odluka je donesena u cilju uštede i merilo nisu bile sredine po geografskoj ili nekoj drugoj pripadnosti već isključivo ustanove sa malim brojem učenika i mogućnostima da se one na najbezbolniji način spoje pod zajedničku „kapu“ – kaže Aleksandar Pajić, pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje. On najavljuje da će od školske 2019/2020. uslediti i spajanje osnovnih škola, a tu mrežu moraće da predlože lokalne samouprave. Gradovima i opštinama će tako biti prebačen „vruć krompir“ u ruke kada je u pitanju racionalizacija u osnovnom obrazovanju, dok će se srednjim školama i dalje baviti republičke vlasti

Kašnjenje zbog radova

Zbog rekonstrukcije zgrade, učenici prvog i drugog razreda OŠ „Živko LJujić“ još nisu krenuli u školu. Nastava se u ostalim razredima odvija normalno u dve smene u prostorijama „nove“ škole.

Novovaroški prvaci i drugaci bi u klupe trebalo da sednu 10. septembra. Ukoliko se, međutim, radovi na poslednjoj, četvrtoj fazi izgradnje međuspratne konstrukcije i ugradnji fasade i stolarije ne okončaju do tog roka, plan je da se nastava eventualno počne u prostorijama Tehničke škole i to u popodnevnim satima. Ove jeseni prvi put u klupe će, inače, sesti 75 prvačića sa teritorije opštine Nova Varoši. Zbog adaptacije 17 sanitarnih prostorija u zgradi Vrtića, kasniće početak godine i za polaznike ove ustanove. Tako će obavezni program za predškolce strartovati 24. septembra, do kada je produžen i rok za upis ostalih polaznika Predškolske ustanove „Paša i Nataša“ kojih u matičnoj ustanovi i na seoskom području ima ukupno 240.

– Ove godine upisano je 93 predškolaca, od kojih će njih 72 biti polaznici matične ustanove u gradu, dok je ostatak sa seoskog područja. Lane je na teritoriji opštine bilo 70 predškolaca, tako da ohrabruje podatak da ih je ove godine, ipak, znatno više, ističe Olgica Minić, direktorka novovaroške Predškolske ustanove.