GIZ: Od ukupno upisane dece 10 do 15 odsto ne završi osnovnu školu 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Osnovnu školu upiše 95,7 procenata dece u Srbiji, ali čak 10 od 15 procenata upisanih je ne završi, pokazuju podaci Dobrovoljnog nacionalnog izveštaja o sprovođenju Agende 2030 Ujedinjenih nacija iz 2019. godine objavljeni povodom Međunarodnog dana dece koji se obeležava 1. juna.

Ti podaci pokazuju i da svega devet procenata najsiromašnije dece pohađa predškolsku nastavu, saopštila je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju – GIZ.

Agenda 2030 Ujedinjenih nacija, koja sadrži 17 ciljeva održivog razvoja na čije se ispunjavanje kao članica UN obavezala i Srbija, posebnu pažnju posvećuje održivom razvoju u skladu sa Konvencijom o pravima deteta iz 1989. godine.

Projektni menadžer Platforme za opštedruštveni dijalog o sprovođenju ciljeva održivog razvoja u Srbiji „Održivi razvoj za sve“ Bogdan Gavanski kazao je da se prvih pet ciljeva održivog razvoja odnose na eliminisanje nejednakosti u pogledu siromaštva, kvaliteta ishrane i očuvanja zdravlja, dostupnosti obrazovanja i postizanju rodne ravnopravnosti.

„Svi ovi aspekti socijalnog života znatno utiču upravo na decu i njihov položaj u društvu“, rekao je Gavanski, a preneo GIZ.

Kao jedan od ciljeva održivog razvoja Agende 2030 Gavanski je istakao 4. cilj, koji obavezuje na zalaganje za bеsplatno predškolsko, osnovno i srеdnjе obrazovanje, kao i pristupačnije univerzitetsko obrazovanje i podizanje nivoa uključenosti, posebno najosetljivijih grupa, u obrazovni sistem.

Srbija se kao potpisnica Agende 2030. obavezala da će povećati obuhvat dece pripremnim obaveznim predškolskim programom i programom za decu od tri godine do polaska u pripremni predškolski program.

Ekspertkinja Marija Babović koja je, u saradnji sa Republičkim zavodom za statistiku Srbije, radila na Izveštaju o napretku u ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja do 2030. kazala je da je tokom tokom njegove izrade bilo teško pratiti napredak u ostvarivanju cilja 4. zato što su za osnovno i srednje obrazovanje bili dostupni samo podaci iz 2019. godine.

„Kada je u pitanju rani razvoj i učešće dece mlađe od pet godina u obaveznom predškolskom programu podaci pokazuju umereni napredak i kod ženske i kod muške dece. Značajan napredak se registruje među decom iz najsiromašnijih domaćinstava“, navela je Babović.

Platformu za opštedruštveni dijalog o sprovođenju ciljeva održivog razvoja u Srbiji „Održivi razvoj za sve“, uz podršku vlada Švajcarske i Nemačke implementira GIZ.

Širom sveta 1. juna obeležava se Međunarodni dan dece kako bi se ukazalo na dečja prava i najznačajnija pitanja iz oblasti njihovog obrazovanja i socijalne i zdravstvene zaštite.

Mesec jun u međunarodnom kalendaru kao dane posvećene deci beleži i 4. jun, posvećen deci žrtvama nasilja, dok se 12. jun obeležava kao Svetski dan protiv rada dece.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “GIZ: Od ukupno upisane dece 10 do 15 odsto ne završi osnovnu školu”

  1. Od toga još 20% završi uz novac kao što se završava i Megatrend, pa još 20-25% jedva završi sa znanjem i to je već 60% nesposobnih za upis u srednje škole po stvarnom znanju i obrazovanju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.