Foto: Glas Zajecara

Naime, radnici zaječarskog Javno-komunalnog preduzeća „Higijena“ u tri smene čuvali su  od zasađenog cveća sačinjen natpis „Grad Zaječar“ na čuvenoj „humki“ u srcu grada.

Ocvetnjavanje“ brdašceta holandskim ljubičicama u centru grada Zaječarce je koštalo u 2017. skromnih 124.900 dinara, koliko je iz budžeta izdvojeno za njihovu nabavku, transport i dovoženje zemlje za sadnju, prenosi Glas Zaječara.

Kako prenosi Glas Zaječara staranje o uređenju grada i, konkretno, sadnji cveća na javnim površinama u 2018. godini preuzelo je novooformljeno Javno komunalno preduzeće „Timok održavanje“ koje je tokom godine u dva navrata vršilo nabavku sadnica, sezonskog rasada i hortikulturnog materijala.

U postupku javne nabavke male vrednosti 118/18 ( od 20.3.2018.) doneta je odluka o nabavci dobara – sezonskog rasada i ruža u ukupnoj vrednosti 852.660 dinara, što je vrednost ugovora zaključenih sa firmama „Top flora“ i „Kuća na brdu“.

Svega dva meseca kasnije, u maju, raspisana je nova javna nabavka.

Ovoga puta zaključen je ugovor o nabavci hortikulturnog materijala sa poljoprivrednim gazdinstvom „Dejan Tošić“ iz Kragujevca težak 2.247.500 dinara.

Dakle, za kupovinu različitog hortikulturnog materijala koji je tokom 2018. godine korišćen za potrebe ocvetnjavanja grada Zaječara utrošeno je 3.100.160 dinara!

Bez sumnje, lepo uređene zelene i cvetne površine jesu lep prizor, no pitanje je da li je utrošak tako značajnog iznosa za uređenje istih opravdan ako se uzme u obzir činejnica da Zaječar ima nagomilane brojne komunalne probleme.

Ulice u pojedinim delovima grada više od tri decenije čekaju rešavanje odvoda atmosferskih voda, kanalizaciju i asfalt, piše Glas Zaječara.

Ocvetnjavanje javnih površina rasadima višemilionske vrednosti meštanima rubnih gradskih naselja služi kao podsetnik da ni ovoj, kao ni prethodnim vladajućim garniturama, rešavanje njihovih životnih problema nije prioritet.