Grad težine preko pola kilograma padao u selima kod Prokuplja 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

List Mali žurnal je na današnji dan pre 110 godina pisao o velikoj vremenskoj nepogodi koja je zadesila sela Jabučevo i Mrljak, kod Prokuplja.

Kako navodi Mali žurnal, nekoliko dana ranije u selima Jabučevo i Mrljak padao je toliki grad da su neka „zrna“ težila i do pola kilograma.

Ovo čudo prirode dogodilo se 14. dana u mesecu.

Neverovatno je da je poneko „zrno“ premašilo i ovu težinu.

„Svi usevi potpuno su sravnjeni sa zemljom, a od voća nema ni traga. Grane na drveću potpuno su uništene, te su ostala gola stabla“, piše list.

Mnoge kuće su uništene, a u pomenutim selima je nastupila glad jer se i prošle godine dogodila slična situacija.

„Stradalo je, koliko se do sada zna, 69 brava“, navodi se u tekstu.

Dalje u tekstu, pozivaju se nadležni da što pre priteknu u pomoć stanovnicima ovih sela, s obzirom na ogromnu nepriliku koja ih je snašla.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

 

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.