Građanski preokret: Razminiranje zemljišta u vlasništvu Linglonga platili građani Zrenjanina 1Foto: Građanski preokret

Udruženje Građanski preokret saopštilo je da poseduje dokumenta koji potvrđuje da je Grad Zrenjanin platio beogradskom preduzeću Milenijum tim, više od 400 miliona dinara za razminiranje lokacije na kojoj se gradi kineska fabrika guma Linglong Tajer.

Brojna pitanja oko gradnje Lingloga, kineske fabrike pneumatika u Zrenjaninu, koja postavljaju javnost, građani i aktivisti nemaju još uvek odgovore. Najviše primedbi odnosi se na poštovanje zakona, pribavljanje neophodnih dozvola za gradnju, status kineskih građevinskih radnika i poštovanje životne sredine.

Ipak, najznačajnija su pitanja zašto grad Zrenjanin i država Srbija neprestano subvencionišu ovu stranu investiciju. Proteklih dana Grad Zrenjanin je opredelio 448 miliona dinara za komunalno opremanje gradilišta kineske fabrike, koje podrazumeva gradnju vodovoda i kanalizacije.

– Ovakvi postupci nedvosmisleno pokazuju da je državnim vlastima Srbije i lokalnim vlastima Zrenjanina važnije vodosnabdevanje fabrike guma Linglong od snabdevanja stanovništva zdravstveno ispravnom vodom, koje u Zrenjaninu nema već 17 godina – poručuje Dušan Kokot iz Građanskog preokreta.

On kaže i da su došli do dokumenta koji potvrđuje da je Grad Zrenjanin platio beogradskom preduzeću Milenijum tim 400 miliona dinara za razminiranje lokacije na kojoj se gradi fabrika guma Linglon. Dokument je iz 2020. godine, kada je ta lokacija već bila uknjižena u katastru kao vlasništvo Linglonga, pa je pitanje zašto se novcem građana finansiraju strane fabrike.

Više nevladinih organizacija zatražilo je da ozbiljnu studiju provere o potencijalnih ugroženosti životne sredine te kineske fabrike automobilskih guma.

Ekološka pitanja nisu jedina problematična u ovom slučaju, pa aktivisti i tvrde da država direktno dotira podizanje fabrike.

Oni su ponovo pitali zbog čega je država budućoj fabrici poklonila skoro 100 hektara poljoprivrednog zemljišta i 70 miliona evra budžetske pomoći, odnosno zbog čega nikada nije objašnjeno zašto je buduća fabrika, potencijalni zagađivač, projekat od nacionalnog značaja.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Građanski preokret: Razminiranje zemljišta u vlasništvu Linglonga platili građani Zrenjanina”

    • Sve svoje pa čak i lične transakcije i rasprodaju zemlje finansiraju narodnim parama.

  1. Toliko se uzasnih afera, sa ljudskim žrtvama, sa ukradenim milijardama, sa ekološkim katastrofama…nakupilo, da se posuda odavno prelila. Šta je to sa nama da tolika poniženja trpimo?

  2. I koliko su mina za tolke novce izvadili iz „minskog polja“ koje je bilo najplodnija poljoprivredno zemljište. Kolko će ih tek „izvaditi“ iz onih silnih hektara koje poklanjaju Tenisu za najveću svinjarsku farmu? A zdravu česmovaču još ne puštaju iz novosagrađene fabrike vode. Valjda čelnici očekuju da se svi potrujemo pre nego što proradi Linlong na formalin i čađ, Fabrika sintetičkog kaučuka i svinjarska farma na samo par kilometara od grada i zaštićenog rezervata prirode Carska Bara.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.