Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Irina Subotić, profesorka emerita istorije umetnosti i muzeologije na Novosadskom univerzitetu i predsednica organizacije Evropa Nostra Srbija, koja je među inicijatorima ove peticije, naglašava da su najvažnija strukovna, profesionalna domaća i međunarodna udruženja, i osvedočeni stručnjaci, na fakultetima, u institutima i muzejima, dakle – arheolozi, konzervatori, istoričari umetnosti, arhitekte, istoričari ali i mnogi drugi – podržali veoma spremno i brzo ovu peticiju protiv podizanja gondole na Beogradskoj tvrđavi.

– To je samo dokaz da postoji svest o građanskoj i profesionalnoj dužnosti da se stane na put diletantizmu, netransparentnosti i pogubnom uništavanju naše baštine, protiv svake logike, znanja, stručnog mišljenja, što sada čini aktuelna vlast isključivo u interesu investitorskog urbanizma i po svoj prilici – vlastite koristi – kaže Subotić.

Luka Knežević Strika, predsednik Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije, istakao je da sama ideja o narušavanju celine Beogradske tvrđave komercijalnim sadržajem predstavlja „neshvatljivo nasilje nad kulturom, nasleđem i nad građanima Beograda i Srbije“, dodajući da je veliki deo stručne javnosti odlučio da se bori protiv takvog nasilja.

– U toj borbi bi morale biti i državne i gradske institucije kojima je posao da štite kulturu i nasleđe. Republički zavod za zaštitu spomenika je umesto reagovanja, nelegalno izdao dozvolu. Ministar kulture Vladan Vukosavljević je umesto da se pridruži borbi protiv oštećenja Beogradske tvrđave, kada već sam nije otvorio zahtev za obustavu gradnje gondole u javnosti, opravdava tu gradnju izjavom da Beogradska tvrđava nije pod zaštitom Unesca, kao da to čini legitimnim njeno oštećivanje – smatra Knežević.

Dodaje da se sekretar za kulturu grada Beograda Ivan Karl nije oglasio u vezi sa ovom temom, kao ni direktori republičkih institucija kulture, koji bi po prirodi stvari morali da reaguju na ovakve malverzacije.

– Svakako je mogućnost da su politički ucenjeni kao deo ove administracije da ne rade svoj posao, da ne smeju da se izjašnjavaju protivno odlukama koje su im nametnute sa vrha. Ono što ne mogu da razumem je kako im kao ljudima koji žive u Beogradu nije žao da uništavaju Kalemegdan. Ili ako jeste, kako mogu da ćute – zaključio je Knežević.

Ristić: Pomama vlasti da se bavi zadužbinarstvom

Iako je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture dozvolio gradnju dozvole i stao iza radova koji su javnosti sporni, član Stručnog saveta ovog zavoda, istoričar Dejan Ristić, nije saglasan sa takvom ocenom, te je i on potpisao peticiju za očuvanje Kalemegdana u stanju u kakvom jeste danas.

„Društvo u Srbiji obuzeli su isuviše često vulgarizovano doživljavanje i vrednovanje prošlosti, svojevrsna inflacija ,,poduhvata na zaštiti“ baštine, kao i prava pomama vlasti da se na poprilično amaterski način bavi sopstvenim shvatanjem savremenog zadužbinarstva, podrazumevajući pri tome zadužbinarenje novcem građana a ne sopstvenim, uz često onemogućavanje bilo kakve participacije tih istih građana u odlučivanju. Ujedinjeni u nedovoljnom znanju i nespremnosti da čitav taj proces učine potpuno transparentnim i participativnim, da u njega, osim građana, uključe i relevantne stručnjake, naši političari čine da nesporno plemenita ideja uređenja pojedinih istorijskih i ambijentalnih celina kao svoj epilog često ima upravo njihovo potpuno ruženje, pa čak i devastaciju, naveo je Ristić obrazlažući svoj stav.

NDBG: Skupština Beograda prekršila Ustav

Inicijativa Ne davimo Beograd podnela je juče Ustavnom sudu RS inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti plana detaljne regulacije kojim je Skupština grada Beograda omogućila izgradnju gondole Kalemegdan – Ušće. Sastavni deo inicijative je i zahtev da se hitno obustavi izvršenje svih pojedinačnih akata ili radnji koje mogu biti preduzete na osnovu plana detaljne regulacije za gondolu, a zbog ozbiljnih posledica na uređenje i životnu sredinu grada Beograda. „Plan detaljne regulacije za gondolu Kalemegdan – Ušće, izrađen je suprotno odredbama Zakona o planiranju i izgradnji, a njegovim usvajanjem Skupština grada Beograda zloupotrebila je svoja ovlašćenja, ali i uzurpirala ovlašćenja državnih organa nadležnih za ocenjivanje usklađenosti planskih dokumenata, čime je prekršen i Ustav RS“, naveli su iz Inicijative.

Povezani tekstovi