Hočevar: Da 2019. bude godina rađanja mira 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar poželeo je da 2019. godina bude godina rađanja mira, godina mirnih odnosa, godina u kojoj će vladati mir u čitavom svetu, a u božićnoj poslanici poručio kako smisao Božića nije u susretanju oko bogate trpeze, već u novom i iskrenom zajedništvu.

Ne može nam pobeći iz razmišljanja bolno pitanje: ima li smisla slaviti Božić i radosno pevati „Slava Bogu na visini i na Zemlji, mir ljudima dobre volje“, ako se oko nas toliko toga ruga miru i toliko ima onih koji raspaljuju vatru nerazumevanja, istakao je Hočevar u božićnoj poslanici. Hoćemo li i ove godine svom snagom slaviti dan Hristovog rođenja, čak i ako je među nama sve manje rađanja, a toliko mladih života seli se odavde, gde se nekad toliko snažno borilo za život, branio životni prostor, čuvala sloboda, upitao je Hočevar.

Hočevar je ocenio da Božić nije u tome da se ljudi sreću oko bogate trpeze, već u novom i iskrenom zajedništvu sa onima „koje smo dosad zaboravljali, gurali na rub života, smatrali nepodobnim, nesposobnim, pa čak i suvišnim“. Smemo li mi vernici, koji sa tolikim zanosom pevamo božićne pesme, tako često isključivati one koji pripadaju drugom narodu, drugoj veroispovesti, drugoj tradiciji, upitao je begradski nadbiskup. Smemo li mi, upitao je on, koji se klanjamo Novorođenom, sa prezirom gledati na naše komšije, sa njima živeti uz nepoštena razmišljanja, selektivne istine i selektivnu ljubav. Niko od nas, ni kao pojedinac, ni kao član zajednice, ne može postati mironoscem i mirotvorcem ako ne umre prvo svojim dosadašnjim selektivnim predstavama i ako ne vaskrsne u potpuno, integralno poimanje vere, ocenio je nadbiskup Hočevar. Onaj koji jedini zaista dolazi u sve dubine našeg ličnog i društvenog bića, neka vas ispuni svakim blagoslovom, srećom i mirom. U tom duhu vam želim srećan i blagosolovljen Božić. Braćama i sestri istočne tradicijem kličem: Mir Božji, Hristos se rodi! Vaistinu se rodi, poručio je Hočevar.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.