Foto: Pixabay/lincerta

Zahvaljujući ovoj akciji do sada je prikupljneo više od 20.000 evra za osobe kojima pomaže DHL Fondacija. Nakon prolaska kroz Slovačku, Mađarsku, ovaj trio stigao je u ponedeljak u Šabac odakle je nastavio put za Crnu Goru i Albaniju, a cilj je Ohrid u Makedoniji. Ukupno 1400 kilometara, a najteža deonica je kroz kanjon Morače. Edvin Osijecki, komercijlani direktor DHL za Poljsku, prijatno je iznađen uslovima za vožnju, odnosom prema biciklistima i bezbednošću na putevima u Srbiji.

– Naš cilj je da pomognemo onima kojima je pomoć najpotrebnija. Za ovu dugu rutu važna je priprema, planiranje u najsitnije detalje, obezebeđenje rezervnih delova, a najlepše što uživamo u vožnji i što znamo zašto ovo radimo, kaže Edvin Osijecki. U ekipi su još Pawel Matciyunski i Stetsek Wojtanek, a punu podšku imaju u pratnji kombi vozila. Dosada su ovakve humanitarne vožnje organizovali u proteklih šest godina u Pojlskoj a sada su prvi put akciju proširili izvan ove zemlje.

Značajna podršku pruža DHL, kompnija prisutna u 220 zemalja koja se bavi dostavom pošiljki. Ivan Beljić, komercijalni direktor DHL za Srbiju, podseća da ovim činom kompanija pokazuje svoju društvenu odgovornost, pre svega kroz humanitarne aktivnosti. Uz to na ovaj način se promoviše što veća upotreba bicikala, kako bi se smanjile emisije štetnih gasova. Cilj je da do 2025. godine DHL smanji emisiju štetnih gasova do 75 odsto, a do 2050. godine, u potpunosti.