Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Ko posmatra život biljaka može utvrditi da lišće kod mnogih, kad nema sunčane svetlosti, menja svoj položaj – ono spava.

Poznata nemačka botaničarka i fiolog bilja, izvšila je niz eksperimenata, piše list Pravda pre 80 godina.

Ona je odgajila pasulj iz semena, koje uopšte nije dolazilo na svetlost, a kasnije biljka nije dolazila nikad u dodir sa dnevnom svetlošću.

Međutim, i kod ove biljke je postojala potreba za spavanjem. Ona je sama od sebe spavala, i to uvek u ono vreme kad je napolju bila noć.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

U listu Vreme nalazimo vest da će uskoro moći da se leti oko sveta u putničkim avionima.

Uskoto će biti uspostavljena stalna avionska linija Amerika-Evropa. Putnici će moći avionima, uz srazmerno nisku cenu, preći ovu liniju za 45 časova.

Ova linija, koja vezuje stari i novi svet za nepunih 45 časova, izgleda da će se vezati sa još tri linije i time sastaviti lanac avionskog saobraćaja oko sveta.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Povezani tekstovi