Ima li država prava na stan Lalovića? 1Foto: FB/Združena akcija Krov nad glavom (Arhiva)

Penzionisani pukovnik Gojko Lalović bespravno koristi dva stana u Beogradu koji su vlasništvo Ministarstva odbrane, garsonjeru u Pohorskoj ulici i troiposoban stan u Vespučijevoj ulici – istaklo je Ministarstvo odbrane u odgovoru na tekst objavljen u Danasu, a povodom sprečavanja iseljenja penzionisanog pukovnika Lalovića.

Lalović za Danas demantuje tvrdnje ministarstva.

– Svi postupci koje je imenovani vodio su pravnosnažno okončani, i on je u obavezi da navedene stanove vrati Ministarstvu odbrane, što uporno odbija i dalje ih bespravno koristi. Bespravnim korišćenjem oba stana Ministarstvu odbrane je učinjena šteta, zbog čega su nadležne službe protiv imenovanog pokrenule postupak za nadoknadu štete“, istaknuto je u saopštenju ministarstva i navedeno da je Lalović garsonjeru u Pohorskoj ulici u Beogradu dobio na privremeno korišćenje 2000. godine, u vreme kada je bio na dužnosti zamenika predsednika Više stambene komisije.

– Gospodin Lalović je 13. marta 2002. godine lično podneo zahtev da se rešenje o dodeli te garsonjere poništi, što je i učinjeno 10. aprila 2002. godine, ali je i pored toga i dalje bespravno koristi – stoji u saopštenju. Prema iskazu ministarstva „na osnovu ličnog zahteva i pisane izjave Gojka Lalovića da želi da učestvuje sopstvenim sredstvima u iznosu od 58 odsto od vrednosti pripadajućeg stana, dodeljen mu je stan u zakup u naselju Bežanijska kosa, u ulici Vespučijeva, površine 93,29 metara kvadratnih. Izjava o sopstvenom učešću od 58 procenata od vrednosti stana direktno mu je omogućila značajno pomeranje na rang listi i dovela ga u poziciju da mu se dodeli troiposoban stan. Uslov za uvođenje u posed dodeljenog stana bila je upravo uplata 58 posto vrednosti stana, što imenovani nije učinio. S obzirom na to da nije ispunio obaveze iz Ugovora o regulisanju prava i obaveza u rešavanju stambenog pitanja učešćem ličnim sredstvima, navedeno rešenje o dodeli tropiosobnog stana Stambena komisija je oglasila ništavnim još 12. novembra 2008. godine. Uprkos tome, Lalović se bespravno i samoinicijativno uselio u predmetni stan.

Postupak po ovom predmetu je pravosnažno okončan i doneto je rešenje Trećeg osnovnog suda u Beogradu 1. oktobra 2018. godine protiv izvršnog dužnika Gojka Lalovića radi predaje nepokretnosti stana u ulici Vespučijeva, praznog od lica i stvari izvršnom poveriocu Ministarstvu odbrane – VGC „Beograd“ – istaknuto je u saopštenju ministarstva i dodato da postupak penzionisanja pukovnika Gojka Lalovića ne može se dovesti u bilo kakvu vezu sa rešavanjem njegovog stambenog pitanja, jer je njegovo stambeno pitanje rešavano dok se nalazio u aktivnoj službi“.

Penzionisani pukovnik Gojko Lalović je prokomentarisao da „predmetni stan u Pohorskoj nema veze sa Ministarstvom odbrane jer je u vreme korišćenja bio u vlasništvu privatnog lica – Jakovljević Zagorke“. Prema njegovim rečima, „dodela koju pominju iz 2002. kao službenog stana bila je fiktivna jer su oni koji su dodelili stan znali da stan nije u vlasništvu ministarstva, da nije dojavljen za dodelu i da u vreme dodele nije postojalo privremenih rešenja i privremenih ugovora o korišćenju“.

– Pod ucenom da ću izgubiti legalno dodeljeni stan, a svestan da ću zbog nezakonitosti lišavanja prava na rad-službu biti vraćen u vojsku oslonio sam se na sigurnost obezbeđenja sredstava učešća kao zaposleno profesionalno lice i ugovor potpisao – kazao je Lalović za Danas i istakao da je „netačno da se ne može vezivati nezakonito lišavanje prava na rad – službu i ometanja rešavanja stambenog pitanja ako postoji podatak da je na dan nezakonitog lišavanja pukovnik Gojko Lalović upozorio nadležne da će navedena nezakonitost imati posledice i po statusno i po stambeno pitanje pukovnika Lalovića što su, prema njegovim rečima, nadležni sudovi i potvrdili“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Ima li država prava na stan Lalovića?”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.