Ima li država prava na stan Lalovića? 1Foto: FB/Združena akcija Krov nad glavom (Arhiva)

Penzionisani pukovnik Gojko Lalović bespravno koristi dva stana u Beogradu koji su vlasništvo Ministarstva odbrane, garsonjeru u Pohorskoj ulici i troiposoban stan u Vespučijevoj ulici – istaklo je Ministarstvo odbrane u odgovoru na tekst objavljen u Danasu, a povodom sprečavanja iseljenja penzionisanog pukovnika Lalovića.

Lalović za Danas demantuje tvrdnje ministarstva.

– Svi postupci koje je imenovani vodio su pravnosnažno okončani, i on je u obavezi da navedene stanove vrati Ministarstvu odbrane, što uporno odbija i dalje ih bespravno koristi. Bespravnim korišćenjem oba stana Ministarstvu odbrane je učinjena šteta, zbog čega su nadležne službe protiv imenovanog pokrenule postupak za nadoknadu štete“, istaknuto je u saopštenju ministarstva i navedeno da je Lalović garsonjeru u Pohorskoj ulici u Beogradu dobio na privremeno korišćenje 2000. godine, u vreme kada je bio na dužnosti zamenika predsednika Više stambene komisije.

– Gospodin Lalović je 13. marta 2002. godine lično podneo zahtev da se rešenje o dodeli te garsonjere poništi, što je i učinjeno 10. aprila 2002. godine, ali je i pored toga i dalje bespravno koristi – stoji u saopštenju. Prema iskazu ministarstva „na osnovu ličnog zahteva i pisane izjave Gojka Lalovića da želi da učestvuje sopstvenim sredstvima u iznosu od 58 odsto od vrednosti pripadajućeg stana, dodeljen mu je stan u zakup u naselju Bežanijska kosa, u ulici Vespučijeva, površine 93,29 metara kvadratnih. Izjava o sopstvenom učešću od 58 procenata od vrednosti stana direktno mu je omogućila značajno pomeranje na rang listi i dovela ga u poziciju da mu se dodeli troiposoban stan. Uslov za uvođenje u posed dodeljenog stana bila je upravo uplata 58 posto vrednosti stana, što imenovani nije učinio. S obzirom na to da nije ispunio obaveze iz Ugovora o regulisanju prava i obaveza u rešavanju stambenog pitanja učešćem ličnim sredstvima, navedeno rešenje o dodeli tropiosobnog stana Stambena komisija je oglasila ništavnim još 12. novembra 2008. godine. Uprkos tome, Lalović se bespravno i samoinicijativno uselio u predmetni stan.

Postupak po ovom predmetu je pravosnažno okončan i doneto je rešenje Trećeg osnovnog suda u Beogradu 1. oktobra 2018. godine protiv izvršnog dužnika Gojka Lalovića radi predaje nepokretnosti stana u ulici Vespučijeva, praznog od lica i stvari izvršnom poveriocu Ministarstvu odbrane – VGC „Beograd“ – istaknuto je u saopštenju ministarstva i dodato da postupak penzionisanja pukovnika Gojka Lalovića ne može se dovesti u bilo kakvu vezu sa rešavanjem njegovog stambenog pitanja, jer je njegovo stambeno pitanje rešavano dok se nalazio u aktivnoj službi“.

Penzionisani pukovnik Gojko Lalović je prokomentarisao da „predmetni stan u Pohorskoj nema veze sa Ministarstvom odbrane jer je u vreme korišćenja bio u vlasništvu privatnog lica – Jakovljević Zagorke“. Prema njegovim rečima, „dodela koju pominju iz 2002. kao službenog stana bila je fiktivna jer su oni koji su dodelili stan znali da stan nije u vlasništvu ministarstva, da nije dojavljen za dodelu i da u vreme dodele nije postojalo privremenih rešenja i privremenih ugovora o korišćenju“.

– Pod ucenom da ću izgubiti legalno dodeljeni stan, a svestan da ću zbog nezakonitosti lišavanja prava na rad-službu biti vraćen u vojsku oslonio sam se na sigurnost obezbeđenja sredstava učešća kao zaposleno profesionalno lice i ugovor potpisao – kazao je Lalović za Danas i istakao da je „netačno da se ne može vezivati nezakonito lišavanje prava na rad – službu i ometanja rešavanja stambenog pitanja ako postoji podatak da je na dan nezakonitog lišavanja pukovnik Gojko Lalović upozorio nadležne da će navedena nezakonitost imati posledice i po statusno i po stambeno pitanje pukovnika Lalovića što su, prema njegovim rečima, nadležni sudovi i potvrdili“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari