Inicijativa da Nišlije utiču na izbor tema na medijskom konkursu 1Foto: Logo / Hoću važne teme, a ne šećerleme

“Grad Niš nikada nije pitao građane šta bi želeli da gledaju, slušaju ili čitaju u medijima koje plaćaju iz svog džepa, a kojima je preko konkursa koji se raspisuju za sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa u poslednjih pet godina podeljeno nešto više od tri miliona evra (353 miliona dinara). Zbog toga smo pokrenuli ovu inicijativo za uvođenje Mehanizma za sistemsko uključivanje građana u definisanje javnog interesa u javnom informisanju na lokalnom nivou, na osnovu kojeg će se kreirati Javni poziv za učešće na konkursu za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja javnog interesa u javnom informisanju”, navodi Odbor.

U okviru ove inicijative Odbor je pozvao Nišlije da potpišu peticiju “Uključivanje građana u definisanje javnog interesa u javnom informisanju na lokalnom nivou”, koja se može potpisati ovde.

“Da li ste za to da Vas lokalna samouprava obavezno pita šta smatrate temama od interesa za Vaš život, kojim temama dajete prioritet i koji pristup izveštavanju smatrate dobrim, kako bi to uticalo na sadržaj i rezultat konkursa na kojem se Vašim novcem finansiraju medijski projekti od javnog interesa?”, navedeno je u peticiji.

Osim da potpišu peticiju, građani su pozvani da popune upitnik “ Kad finansiram, želim da biram”, odnosno da izaberu teme za koje smatraju da treba da budu sufinansirane njihovim novcem. Upitnik, koji ima moto “ Hoću važne teme, a ne šećerleme”, Nišlije mogu da popune ovde.

Predsednik Odbora Dragan Đorđević kaže da je cilj inicijative da lokalna samouprava pred svaki sledeći konkurs građanima postavlja ovo važno pitanje.

“Grad Niš i medije moramo da podsetimo da bi morali da slušaju taj glas. Ko finansira, ima pravo da bira- kaže on podsećajući da je do sada jedino opština Pantelej, inače jedna od pet gradskih opština u Nišu, organizovala konsultacije sa građanima i nevladinim organizacijama kako bi se definisale prioritetne medijske teme koje zavređuju budžetsku podršku.

Đorđević kaže da će sistemsko uključivanje građana u definisanje javnog interesa u javnom informisanju na lokalnom nivou omogućiti da oni “izraze sopstvene potrebe i mišljenje pre nego što se odluke donesu i da se osećaju uključenima i vlasnicima nad donetim odlukama”.

“Dosadašnje postupanje lokalne vlasti nedvosmisleno pokazuje da nije bilo političke volje da se uspostavi ovaj značajni mehanizam, a kako do ovog trenutka nije realizovana ni evaluacija medijskih sadržaja koji su finansirani javnim novcem, nismo sigurni da su projekti koje su mediji realizovali uopšte odgovorili potrebama građana- ocenjuje on.

Naš sagovornik podseća da je u Medijskoj strategiji za period 2020- 2025. konstatovano je da je jedan od problema u dosadašnjim konkursima za sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa i to što “nisu polazili od prethodno definisanih potreba stanovništva za određenim medijskim sadržajima”. U strategiji se predlaže održavanje javnih rasprava na kojima bi se građani izjasnili o nedostajućim temama i medijskim sadržajima kojima bi se, po njihovom mišljenju, ostvario javni interes u oblasti javnog informisanja.

Nedavno objavljeno istraživanje BIRN-a pokazalo je da na medijskim konkursima gradova i opština u Srbiji uglavnom “pobeđuju” projekti promotivnog i propagandnog karaktera, a da su navijački pristup i podrška vlastima najuočljiviji u projektima lokalnih televizija. Istraživači BIRN-a su analizirali objavljene televizijske, radio, novinske i internet sadržaje koji su budžetski podržani na konkursima raspisanim 2018. godine u 20 gradova i opština.

Lokalni antikorupcijski forum Niš i BIRODI, koji su analizirali koliko je ostvaren javni interes u emisijama, tekstovima i informacijama koje su objavljene u okviru projekata koji su izabrani na niškom konkursu 2015. godine, utvrdili su da mediji koji su dobili najviše novca “ili nisu ostvarili javni interes ili su budžetsku podršku zloupotrebili za promociju i propagandu“.

Odbor za ljudska prava, inače, zagovara sistemsko uključivanje građana u definisanje javnog interesa u lokalnom javnom informisanju u okviru projekta ,,Budimo InformisaNi”, koji finansira Vlada Velike Britanije, kao deo programa “Podrška građanskom aktivizmu u zajednici” koji sprovode British Council i Trag fondacija.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.