Irska vodeća u EU po broju domaćinstava sa troje ili više dece 1Foto: Pixabay

Među zemljama članicama EU, Irska je rekorder po broju domaćinstava sa decom, čak 39 odsto, iza nje su Kipar, Poljska i Slovačka sa 36 i Rumunija sa 35 odsto, navodi se u podacima Eurostata.

Nasuprot njima, najmanje brojke zabeležene su u Nemačkoj i Finskoj, obe sa 22 odsto, a praćene su i Švedskom sa 23, Austrijom sa 25 i Bugarskom sa 26 odsto.

Irska vodeća u EU po broju domaćinstava sa troje ili više dece 2
Foto: Eurostat

U EU skoro polovina domaćinstava sa decom, odnosno 47 odsto, ima samo jedno dete, 40 odsto njih ima dvoje dece, a samo 13 odsto troje ili više dece.

Najviše domaćinstava sa troje ili više dece zabeležen je takođe u Irskoj i to 26 odsto. Iza njih su Finska sa 19, Belgija i Francuska sa po 18, Holandija sa 17 i Britanija sa 16 odsto.

Najmanji broj bio je u Bugarskoj, gde je zabeleženo 5 odsto domaćinstava, zatim Portugal sa 7, Španija i Italija sa po 8, Litvanija sa 9 i Letonija sa 10 odsto domaćinstava sa po troje dece ili više.

Koliko se troši na porodične naknade u EU?

Zemlje članice EU potrošile su više od 350 milijardi evra na porodične naknade u 2016. godini, odnosno 2,4 odsto BDP-a EU. To je 9 odsto od ukupnog utrošenog iznosa za naknade socijalne zaštite, navodi se u podacima Eurostata.

U poslednjih nekoliko godina, udeo izdataka za socijalnu zaštitu, za porodične naknade u EU ostao je stabilan (to je takođe bilo 9 odsto u 2008. godini).

Irska vodeća u EU po broju domaćinstava sa troje ili više dece 3
Foto: Eurostat

Socijalna zaštita obuhvata intervencije od strane javnih ili privatnih tela koja imaju za cilj da oslobode domaćinstva i pojedince od tereta definisanog skupa rizika ili potreba.

Udeo izdataka za socijalnu zaštitu za porodične beneficije značajno je varirao između država članica EU.

On je činio više od 15 odsto ukupnih socijalnih davanja u Luksemburgu, a zatim i u Estoniji i Poljskoj 13 odsto i Mađarskoj 12 odsto.

Najmanji udeo zabeležen je u Grčkoj i Holandiji, po 4 odsto, zatim slede Španija i Portugalija sa po 5 odsto.

Godišnji izdaci za porodične povlastice po stanovniku bili su i najviši u Luksemburgu, čak 3.000 evra po stanovniku, zatim u Danskoj 1.700 evra, Švedskoj 1.400 evra, i Nemačkoj i Finskoj po 1.200 evra.

U 2016. godini, četiri zemlje su imale izdatke za porodične povlastice ispod 200 evra po stanovniku, a to su Rumunija i Bugarska sa po 120 evra, Litvanija sa 150 evra i Grčka sa 170 evra.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.