Istorijski arhiv u Negotinu objavio "Dnevničke zapise generala Jovana Miškovića" 1Foto: Istorijski arhiv u Negotinu

Nakon tri godine stručnog priređivanja svetlo dana su zahvaljujući Istorijskom arhivu u Negotinu, ugledali „Dnevnički zapisi generala Jovana Miškovića“.

Mišković, general i akademik, rođeni Negotinac, obavljao je važne vojne i državne poslove između ostalog bio je guverner maloletnom kralju Aleksandru Obrenoviću, ministar vojni, doživotni član Senata.

Veliki deo svog života posvetio je istraživačkom i naučnom radu pišući članke iz vojne problematike, etnografije, geografije, istorije, medicine koje je objavljivao u stručnim i naučnim časopisima. Svu svoju imovinu Mišković je zaveštao srpskoj nauci, prosveti i vojsci. Njegova pisana zaostavština nalazi se u Arhivi SANU, a njen najvažniji i najveći deo su Beležnice u kojima se nalazi obilje etnološkog, geografskog, istorijskog i arheološkog materijala i ovo primamljivo štivo, nakon priređivanja, postaće dostupno široj čitalačkoj publici.

„Dnevnici našeg istaknutog Negotinca, generala među akademicima i akademika među generalima, Jovana Miškovića, sadrže preko šest hiljada rukom ispisanih listova, i kao takvi, kvalitativno i kvanitativno predstavljaju pravu riznicu kojom treba da se ponosi svaka nacija, a ponajviše naš Negotin. Ovom prilikom arhiv u Negotinu, nakon tri godine stručnog priređivanja, izdaje ove rukopise u tri toma na gotovo 2000 stranica, i kulturno dobro od izuzetnog značaja, koje je dugo vremena bilo u Arhivu Srpske akademije nauka i umetnosti, kao primaran istorijski izvor dokumenata od neprocenjive vrednosti, iznosi pred stručnu i širu čitalačku javnost“,  objašnjava direktor Istorijskog arhiva u Negotinu i urednik izdanja MA Nenad Vojinović, arh. savetnik.

„Reč je o prvorazrednom istorijskom izvoru koji se odnosi na kulturnu, društvenu, vojnu i političku istoriju Srbije druge polovine 19. i početka 20. veka. Imajući u vidu mnogobrojne vojne i državničke aktivnosti, te značajnu društvenu i naučnu angažovanost generala Miškovića, nema sumnje da njegovi dnevnički zapisi koje je vodio više decenija predstavljaju kulturno dobro izuzetne važnosti…“ zapisala je pored ostalog recenzentkinja Prof. dr Suzana Rajić, šef katedre za istoriju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Priređivač ovog izdanja bio je Aleksandar Savić koji smatra da su Miškovićeve Beležnice nezaobilazan istorijski izvor za istoriju Kneževine/Kraljevine Srbije u drugoj polovini 19. veka, a ovo trotomno izdanje učiniće ga dostupnijim naučno zainteresovanoj javnosti.

Najnovije izdanje Istorijskog arhiva u Negotinu finansijski je pomoglo Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, a njegova promocija, kako navodi direktor Nenad Vojinović, kada se za to steknu uslovi biće organizovana u Negotinu i možda u kasarni koja nosi ime Jovana Miškovića u Beogradu.

 

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.