Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Neobičnost ove posete leži u tome što, kako piše Pravda, britanski vladari retko napuštaju svoju zemlju, a naročito su poznati po tome što retko prave službene posete, „čak i svojim evropskim rođacima“.

Britanski narod ne voli, kako tvrdi ovaj novinar, da se njihovi vladari pojavljuju na „gala predstavama za narodno uveseljenje“, a susreti moraju biti dostojanstveni i značajni, kao krunisanje neke politike ili cilja.

Ne štedi se na lepim rečima za Engleze, osvrtanjima na njihova dobra dela prema Srbiji, a posebno se piše i o Đorđu Šestom i o predsedniku Lebrenu.

„Ova poseta izlazi iz okvira jednog običnog Dvojnog saveza, neke nove osovine, ona nema značaj Saveza dve velike sile, koji se odnosi samo na njihove uže nacionalne interese. Ova poseta ima širi značaj, veći, dalji; njen je značaj da podvuče bitne interese celoga svega“, piše Pravda.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Vreme, pak, kao glavnu vest tog dana izdvaja smrt rumunske kraljice Marije. Kako je javljeno telefonom iz Bukurešta, ona je preminula u dvorcu Pališor, nakon čega su u svim državnim ustanovama istaknute crne zastave.

„Očekuje se da će telo blaženopočivne kraljice posle balsamovanja biti preneto u Bukurešt i za nekoliko dana izloženo u dvorcu Kotročeni kako bi se narod mogao da oprosti sa svojom ljubljenom kraljicom“, rečeno je.

Osim crnih zastava, u znak žalosti i sijalice po ulicama širom zemlje zamotane su u crni flor.

Od vesti iz društva izdvajamo naslove „Seljak prodao na kilo žito zajedno sa konjima i kolima“ i „Na konkursu lepote žiri se potukao a devojke počupale za kose“.

„Svi članovi žirija su imali različito mišljenje. Ili još bolje: svaka lepotica imala je u žiriju branioca svoje lepote…“, prenosi ovaj list.

A iz Holivuda stiže da će 800 činovnika zaposlenih u ateljeu Volta Diznija dobiti od 12 do 15 plata više zbog ogromne zarade koju je doneo film „Snežana i sedam patuljaka“.

„Kako je ovaj film doneo već pola milijarde dinara i čistog prihova Dizniju od 25o miliona dinara, on je rešio da svom osoblju na ime nagrade izda 50 miliona dinara“.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.