Foto: Printscreen

Prema nezvaničnim informacijama, voditelj prelazi na TOP TV.

U krugovima bliskim Ivanoviću nam je rečeno da sa novim vlasnikom Prve, Srđanom Milovanovićem, nije mogao da se dogovori oko uslova rada i dalje saradnje.

Poslednja, novogodišnja emisija „Veče sa Ivanom Ivanovićem“ biće snimljena sledeće sedmice.

Ivan Ivanović za agenciju Beta rekao da je odluku doneo iz ličnih i poslovnih razloga.

„Nemam razloga da verujem da će vreme koje dolazi na Prvoj biti onakvo kakvo je bilo i ne postoji ništa što će moći da me uveri da će moći da se radi slobodno. Mislim da je situacija takva kakva je i ne želim da moje ime stoji uz sve što se desilo prilikom kupovine te televizije, niti mislim da treba da dovodim sebe i tim koji je radio deset sezona u situaciju da budemo uslovljeni, pritisnuti ili da budemo poniženi pre svega potencijalnim pretpostavljenima koji će se možda pojaviti“, rekao je poznati voditelj.

On je dodao da „slobode nema, da postoje neke borbe koje pojedinačno vode Kesić i on kao i drugi koji se time bave“, ali da ne ne verujem da će biti moguć i „ovaj minimum slobode ostvariti u budućnosti“.

„Ono što sam ja saznao da su planovi za mene bili da emisija traje do juna, i onda da nađu neki način da je prekinu, uz neku bogatu finansijsku nadoknadu za mene. Ne postoje te pare za koje bih prodao obraz i iza toga stojim svih ovih godina. Ovaj moj potez ima veze sa čašću, pa potom sa svim ostalim“, rekao je on.

On je rekao da u Srbiji nema slobodnog društvo i da nedostaje sloboda na svim nivoima, dodajući da je njegova emisija bila privid lažne slobode i da su stvari normalne.

„Stvari nisu normalne, posle neprijatnosti koje sam doživeo na konferenciji za novinare predsednika Republike to je postalo jasno. Mislim da je scenario bio da ide neki period diskreditovanja od šest meseci. Imate situaciju u kojoj novinari bezočno lažu, predsednik učestvuje u svemu tome, sve prodje, niko se ne izvini, niko ne demantuje iako je dokazano da je sve laž, i na nju niko ne reguje, ne reaguje moja televizija niti je bilo reakcije nekih drugih televizija ili novinskih kuća“, rekao je Ivanović.

On dodao da ima obavezu da prvi kaže da ovde ništa nije normalno i da to što se dešava ne treba da se dešava.

„Neko jednostavno mora da kaže dosta je. Ne verujem da moj glas ima tu snagu, ali zbog sebe i ljudi sa kojima radim kažem dosta je. Moj čin je poruka svima koji slobodno misle, poruke svima koji nisu članovi nijedne stranke. Negde mora da se podvuče crta ispod koje ne dozvoljavaš bilo kome da se igra tvojim dostojanstvom“, rekao je Ivanović.

Vlasnik TV Prva Srđan Milovanović nije odgovarao na naše pozive i poruke, ali da bi mogao da postoji problem sa pojedinim autorima i visinama njihovih honorara, nagovestio je u intervjuu Danasu, nakon što je kupio Prvu i O2.

Upitan da li će biti otpuštanja i promene uređivačke politike, odnosno da li je opravdana zabrinutost građana za emisije Zorana Kesića i Ivana Ivanovića, odgovorio je negativno.

– Nikada se nisam mešao u uređivačku politiku na svojim televizijama, pa neću ni sada – naglasio je Milovanović.

Ipak, on je istakao da nije imao uvid u dokumentaciju ovih televizija, te da jedina promena može biti visina honorara pojedinih autora.

„Videću tek sledeće godine, kada i zvanično budem preuzeo ove televizije“, rekao nam je novi vlasnik O2 i Prve.

Podsetimo, državna kompanija Telekom je početkom novembra kupila kablovskog operatera „Kopernikus technology“ za 195 miliona evra, a potom je njegov dotadašnji vlasnik Srđan Milovanović kupio dve televizije sa nacionalnom frekvencijom – O2 i Prva, za 180 miliona evra.

Mnogi su to ocenili kao ulazak države u medije i njihovo stavljanje pod kontrolu SNS, jer je Srđanov brat, Zvezdan Milovanović, prvi čovek naprednjaka u Nišu. Srđan je te navode demantovao, ističući da je njegov interes isključivo profit, a ne politika.