Ivanišević: Cikloturizam je šansa Vojvodine i Srbije 1Foto: Beta/Emil Vaš

Putovanja biciklom – cikloturizam, šansa su za razvoj, rekao je danas pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević i naveo da je pre pandemije kroz Vojvodinu godišnje putovalo po 18.000 turista na biciklima.

Ivanišević je na konferenciji o projektu „Zajednički razvoj prekogranične mreže biciklističkih staza koja ima pristup prirodi – EcoBikeNet“ podsetio da znatan broj turista privlači biciklistička staza od 6.000 kilometara, nazvana „Najbolje na Istoku“, koja kreće od Norveške i završava se u Grčkoj.

Vodeći partner u tom projektu je Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, a partneri su Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine i NIF – kompanija iz Mađarske za razvoj infrastrukture.

Projekat koji je počeo 1. decembra 2020. godine i trajaće 18 meseci, sa ukupnim budžetom većim od 350.000 evra, realizuje se u okviru trećeg poziva Interreg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija.

Projekat „EcoBikeNet“ predviđa izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju biciklističkog puta i turističke signalizacije ka zaštićenim područjima na delu rute „Eurovelo 11“, što je preduslov za izgradnju biciklističkih puteva i kroz Mađarsku i Srbiju duž te rute.

Taj koridor je definisala Evropska biciklistička federacija s ciljem da poveže sever i jug kontinenta.

S obzirom na to da je ruta na deonici kroz Srbiju mahom slaba zemljana staza duž nasipa, predviđena je izrada projektno-tehničke dokumentacije da bi se ta trasa preuredila i opremila.

Biciklističke staze koje budu izgrađene na osnovu te dokumentacije, kao i postavljena turistička signalizacija ka zaštićenim područjima, doprineće promovisanju zdravijeg načina života, izmeštanju biciklističkog saobraćaja s glavnih puteva na kojima je nužno sada, kao i razvoju cikloturizma i ekoturizma, rečeno je na konferenciji.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.