Ivanka Popović i Vladan Đokić u trci za rektora 1Foto: BETAPHOTO/ ANA SLOVIĆ

Komisija za sprovođenje izbora za rektora Univerziteta u Beogradu odbacila je kandidaturu profesora Matematičkog fakulteta Aleksandra Lipkovskog jer zbog godina života ne ispunjava uslove iz Zakona o visokom obrazovanju, saznaje Danas.

U trci za novog rektora ostaju aktuelna rektorka Ivanka Popović i dekan Arhitektonskog fakulteta Vladan Đokić.

Komisija se u obrazloženju poziva na autentično tumačenje Zakona o visokom obrazovanju Skupštine Srbije, a po kome se organ poslovođenja ne može birati iz reda nastavnika koji su ispunili uslov za penzionisanje sa navršenih 65 godina života. Time im prema propisima predstaje radni odnos na neodređeno, što je jedan od uslova za izbor rektora, a produženje radnog odnosa se reguliše ugovorom na određeno vreme.

Komisija navodi i mišljenje Odbora za statutarna pitanja UB u kome piše da iz Zakona o visokom obrazovanju i Statuta Univerziteta sledi da svakom nastavniku predstaje radni odnos u školskoj godinu u kojoj je navršio 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, te prema tome svakom nastavniku koji je u produžetku prethodno je prestao radni odnos, a zatim mu je produžen ugovorom sa visokoškolskom ustanovom na određeno vreme do dve godine, uz mogućnost dodatnih produženja, a najduže do kraja školske godine u kojoj navršava 70 godina života.

Autentično tumačenje Skupština Srbije je donela u februaru jer se u istom „problemu“ našao i profesor novosadskog Fakulteta tehničkih nauka Rade Doroslovački, koji je prema pisanju medija planirao da se kandiduje za još jedan mandat na čelu te visokoškolske ustanove. Autentičnim tumačenjem postavljeno je ograničenje na koje se sada poziva i Univerzitet u Beogradu.

Zanimljivo je, međutim, da je pre tri godine tadašnji ministar prosvete Mladen Šarčević pomenuti član zakona tumačio drugačije. U odgovoru na pitanje Univerziteta u Novom Sadu – da li redovni profesor kome je produžen radni odnos može biti biran za dekana, ministar je naveo da nema zakonskih prepreka, to jest da „visokoškolska ustanova za organ poslovođenja može birati lice koje ima mogućnost dodatnih produženja radnog odnosa, a najduže do kraja školske godine u kojoj navršava 70 godina života, ako za to ispunjava uslove“.

Prema saznanjima Danasa, Matematički fakultet, koji je kandidovao profesora Aleksandra Lipkovskog, planira da uloži žalbu Savetu Univerziteta u Beogradu na odluku Komisije za sprovođenje izbora rektora. Kako je naš list pisao, Lipkovski tvrdi da se na njega ne odnosi autentično tumačenje jer mu formalno radni odnos na neodređeno nije prestao, a produžetak radnog odnosa je definisan rešenjem, a ne novim ugovorom na određeno vreme.

Procedura

Nakon što je Komisija za sprovođenje izbora za rektora utvrdila listu kandidata sada sledi izjašnjavanje izbornih veća fakulteta i naučnih veća instituta u sastavu Univerziteta u Beogradu, i to do 29. aprila. Oni imaju pravo da podrže jednog ili oba kandidata, a za prolaz u naredni krug kandidat treba da obezbedi podršku najmanje trećine članica UB, odnosno minimum 14 podrški. Potom sledi izjašnjavanje Senata, gde je potrebna takođe trećina (16) glasova da bi kandidat došao do Saveta, koji bira rektora. Senat treba da se izjasni najkasnije do 12. maja, a sednica Saveta na kojoj će se birati novi rektor je planirana za 25. maj. On stupa na dužnost od 1. oktobra i mandat mu traje tri školske godine.

Proba male mature u petak i subotu

Probni završni ispit za učenike osmog razreda biće održan u petak i subotu u njihovim osnovnim školama. Đaci će u petak u 13 sati polagati test iz matematike, u subotu će od 9 časova raditi test iz srpskog, a od 11 i 30 kombinovani. Za rešavanje svakog testa imaće 120 minuta. Osmaci će morati da budu raspoređeni po učionicama u grupama koje broje do 15 đaka, a škole su dužne da se pridržavaju epidemioloških mera.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Ivanka Popović i Vladan Đokić u trci za rektora”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.