Fridom haus: Srbija pala na 64. mesto, vlasti na pandemiju odgovorile netransparentno 1Foto: Logo

Srbija je i dalje u grupi „delimično slobodnih“ zemalja i u odnosu na prošlu godinu je izgubila dva boda u oblasti političkih prava i građanskih sloboda, navodi se u danas objavljenom godišnjem izveštaju Fridom hausa, u kojem se dodaje i da su vlasti u Srbiji na pandemiju korona virusa odgovorile netransparentno.

Srbija je ukupno dobila 64 boda. U kategoriji političkih prava Srbija je dobila 22, od ukupno 40 bodova, a u kategoriji građanskih sloboda 42, od ukupno 60.

Poslednjih godina vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) nagrizala je politička prava i građanske slobode, vršeći pritisak na nezavisne medije, političku opoziciju i organizacije civilnog društva, navodi se u izveštaju.

Policija je uz upotrebu sile odgovorila na proteste u Beogradu u julu, kada su se demonstranti okupili zbog najava o zaključavanju usled epidemije korona virusa, zbog politike vlade po drugim pitanjima i načina obavljanja funkcije predsednika Aleksandra Vučića. Policija je napala demonstrante, prolaznike i novinare dok je pokušavala da rastera demonstracije koje su trajale nekoliko dana, navodi Fridom haus.

Kako se dodaje, zvaničnici u Srbiji su na pandemiju reagovali netransparentno, uskraćujući informacije o smrtnim slučajevima, a medicinski radnici koji su kritikovali postupke vlade vezano za pandemiju bili su suočeni sa odmazdom i otkazom.

„Sloboda u svetu“ je godišnji izveštaj Fridom hausa o političkim pravima i građanskim slobodama koji se sastoji od brojčanih ocena i opisnih tekstova za svaku zemlju i određenu grupu teritorija.

U novom izveštaju obuhvaćen je period od 1. januara do 31. decembra 2020.

Zemlja dobija maksimum četiri poena za svaki od deset indikatora za politička prava i za svaki od 15 indikatora za građanske slobode, pa je maksimalni broj bodova za politička prava 40, za građanske slobode 60, odnosno ukupno 100.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

33 reagovanja na “Fridom haus: Srbija pala na 64. mesto, vlasti na pandemiju odgovorile netransparentno”

    • Naručeno je ono „Rado Srbin ide u vojnike“, a ovo je tradicionalno istraživanje koje se ponavlja već decenijama. Daj neki bolji spin ako hoćeš lepši sendvič.

      • Glupa Vam je ta fora sa sendvičima, niste duhoviti. Nije valjda svako ko podržava SNS „sendvičar“. Realno, dosadili ste sa tom nazovi forom o sendvičima. U svakom slučaju i ja mislim da je ovo naručeno istraživanje.

  1. Gledajući njihovo rangiranje u zadnjih par godin demokratija polako nestaje.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.