Petar Jeremić Foto: Fonet/TV Fonet

To ne bih nazivao lažnim vestima, smatra Jeremić, jer vest po onome što učite je nešto što bi trebalo da bude istinito i da odgovori na osnovna novinarska pitanja.

Kada odgovorite na ta pitanja, vi ste donekle dostigli istinu, objasnio je Jeremić, u okviru serijala Press Extra, posvećenog fenomenu lažnih vesti.

On misli da lažna vest nikako ne postoji, već je to spin pušten u momentu kada je to nekome odgovaralo.

Prema rečima Jeremića, taj fenomen je postao popularan simbiozom nekih centara moći i ljudi koji rade u medijima.

Njih „namerno neću zvati novinarima, jer to ne zaslužuju u etičkom smislu i poštovanju Kodeksa novinara“, rekao je Jeremić.

Upitan o najavi Vladine radne grupe za borbu protiv lažćnih vesti, on je odgovorio da je problem u Srbiji što laži najviše objavljuju provladini mediji, pa ne zna kako bi ušli u sukob „sa svojima“.

Od tog posla nema ništa, osim ako se ne krije neka zla namera da to navodno bude neka radna grupa protiv lažnih vesti, a onda mediji koji objavljuju vesti budu kažnjeni na taj način, upozorio je Jeremić.

Apsolutno sam protiv toga i vlast ne treba da uređuje bilo šta u medijima. Postoje zakoni, sudovi, regulatorna i samoregulatorna tela i treba da insistiramo da svi oni rade svoj posao, pa će, samim tim, čitaoci i građani biti zaštićeni, predočio je Jeremić.

On smatra da se protiv laži treba boriti poštovanjem zakona, Kodeksa novinara i medijskim opismenjavanjem građana, jer moraju shvatiti da oni koji ih lažu, a sebe nazivaju novinarima, to rade za nečiji interes.

Te laži ne vrede ni 20 dinara koliko plate tu štampanu stvar, a vreme koje provedu, gledajući televizije koje ih lažu, bačeno je uzalud, ocenio je Jeremić.

Kada građani shvate da nisu svi mediji- mediji i nisu svi koji sebe nazivaju novinarima – novinari, mislim da možemo tek onda da se izborimo sa tim zlom koje je okupiralo našu profesiju, rekao je Jeremić.

On je pomenuo i primer jednog tabloida koji je za godinu dana na naslovnim stranama objavio 362 lažne vesti.