Kad inženjer u penziji postane ugostitelj 1Foto: Z. Panić

Otvaranje Rekreativno-sportskog centra u selu Dojkinci na Staroj planinu je šansa za ceo ovaj kraj i razvoj turizma, reči su inženjera tehnologije iz Pirota Goluba Ćirkovića izrečene još pre tri godine kada je ovaj centar otvoren. Koliko je bio u pravu, dokazuje ličnim primerom.

Ćirković je čitav radni vek proveo u Kompaniji “Tigar“ u Pirotu. Posle odlaska u penziju počeo je proizvodnju piva u svom rodnom selu Dojkinci na Staroj planini, gde je otvorio pivnicu i kafanu u kojoj su česti gosti iz čitave Srbije i inostranstva.

Osim piva, brojnim turistima nudi i hranu. Krenuo je sam, ali je zbog obima posla zaposlio četiri radnika. Za mnoge je, kaže, bilo čudno što je inženjer tehnologije počeo da proizvodi pivo i da se bavi ugostiteljstvom.

Kad inženjer u penziji postane ugostitelj 2
Foto: Z. Panić

– Za mnoge je zaista bilo neobično da krenem sa ovim poslom, ali se moja upornost isplatila jer su turisti zadovoljni. Zato i kažem da je ovo šansa koju treba iskoristiti, jer je znatno povećano interesovanje turista, priča Ćirković za Danas. Posle 43 godine staža nastavlja aktivno da živi.

– Radio sam na mnogim poslovima, a poslednje 23 godine bio sam direktor Kvaliteta u „Tigru“. Na ideju da proizvodim pivo došao sam pre 13 godina. Tada smo počeli u Pirotu, ali nije išlo kako treba. Sa bratancem smo potom uzeli jednu mini-pivaru i počeli da proizvodimo domaće, kako bi rekli „pirotsko“ pivo. U Dojkincima smo otvorili pivnicu i kafanu. Sada ne možemo da odgovorimo svim potrebama. Turista ima dosta koji dolaze ovde iz cele Srbije, pa čak i iz drugih zemalja, Poljske, Nemačke, Holandije….

– Osim piva, dopadaju im se i naši domaći i pomalo zaboravljeni specijaliteti, kojima su izuzetno zadovoljni. Dopada im se, naravno, priroda i lepote Stare planine. Kod nas su gosti uglavnom članovi planinarskih društava. Nadam se da će mojim primerom nisu krenuti i drugi meštani. Otvaranje ovog rekreativnog centra još jedan je dodatni motiv za razvoj sela koje je dosta oživelo. U selo se posle odlaska u penziju sada vraćaju oni koji su odavde potekli, a mnogi ovde i čuvaju stoku. Selo sada definitivno ima perspektivu, kaže Ćirković.

Kad inženjer u penziji postane ugostitelj 3
Foto: Z. Panić

Gosti kafane koju je Ćirković nazvao jednostavno “Dojkinci“, izuzetno su zadovoljni kvalitetom “pirotskog“ piva i hrane.

– Malo me je začudilo da u srcu Stare planine možete da popijete pivo iz našeg kraja. Veoma je pitko i naprosto se lepi za nepce. Uz to i ove bogate domaće đakonije kojima jednostavno ne možete odoleti, kaže Piroćanac Milan Jovanović.

Kopriva i jagnjetina u slast

– Gostima nudimo domaću zdravu hranu i tradicionalne specijalitete ovog kraja. Pravi hit je sada ovčetina pod sačem, ali i čorbica od koprive, proja sa koprivom, sukana banica (pita od domaćih razvijanih kora) sa livadskim zeljem. Tu su, naravno, punjena paprika i visočki krompir, koji zbog podneblja ima i poseban ukus, ali i mnoge druge đakonije, kaže Ćirković.

I pogon „dolazi“ na planinu

Pivo i dalje prave u Pirotu, a toče ga u kafani u Dojkincima. „Naš strateški plan jeste da i produkciju preselimo ovde, pre svega zbog kvaliteta vode koja je idealna za njegovu proizvodnju. U dogledno vreme ćemo pogon preseliti u Dojkince. Reč je o mini-pivari čiji je kapacitet proizvodnja 100 litara piva dnevno. Nama je cilj da pivo bude kvalitetno, a ne da pošto-poto idemo na količinu, kaže Ćirković.

Tekst je deo projekta „Turistički i ekološki potencijali Parka prirode Stare planina“, koji se sufinansira sredstvima Grada Pirota. Stavovi izneti u tekstu ne odražavaju nužno stavove organa koji je odobrio sredstva

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari