Kada su festivali sigurni od zaražavanja? 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Da li je Egzit festival pokazao da su velika okupljanja zaista bezbedna ako se primenjuju određene mere predostrožnosti? I još važnije da li način na koji je organizovan ovaj festival može biti preslikan na druga velika okupljanja koja su najavljena tokom narednih nedelja u trenutku kada broj zaraženih počinje da raste?

Potvrda o vakcinaciji, preležanom kovidu ili negativan test bili su uslov za ulazak na Egzit, čiji organizatori navode da je upravo zahvaljujući ovakvim merama festival bio u epidemiološkom smislu sigurna zona.

Sa tim se slaže u velikoj meri i epidemiolog Zoran Radovanović, koji napominje da rizik od zaražavanja jeste sveden na malu meru, što ipak ne znači da i ne postoji.

On međutim dodaje i da same mere koje prate velike skupove nisu dovoljne.

-Velika okupljanja, poput muzičkih festivala, moguće je organizovati samo uz rigorozne mere, kakve su bile primenjene na Egzitu, ali i to pod uslovom da je broj dnevno obolelih manji nego što je trenutno a da je udeo vakcinisanih veći – smatra Radovanović.

Upitan da li se i narednih nedelja i meseci u Srbiji mogu organizovati veći skupovi, na koje bi se ulazilo uz određena ograničenja, on navodi da u situaciji kada broj zaraženih raste i rizik od infekcije na masovnim okupljanjima se povećava, nezavisno od mera koje se primenjuju.

Kao posebno rizičan skup, koji bi trebalo da se održi tokom narednih nedelja, on navodi Sabor trubača u Guči.

-Sabor je drugačije organizovan u odnosu na Egzit festival. Ne postoji ograđen prostor u kome se nalaze posetioci, već je cela Guča domaćin ogromnom broju ljudi. Kako će se kontrolisati njihov ulazak? Ako bi se postavila neka ograničenja, tako da u Guču mogu da uđu samo osobe sa potvrdom o vakcinaciji ili negativnim testom, onda se nameće pitanje ograničenja kretanja za građane koji uopšte ne idu na Sabor nego odlaze u Guču iz drugih razloga – kaže Radovanović.

U pogledu festivala u Guči, koji je planiran od 13. do 15. avgusta, za sada još nije poznato hoće li biti i pod kojim uslovima organizovan.

Dozvolu za organizovanje ranije su dobili Ujedinjeni festivali Srbije, kojima pripada i Egzit, ali pod uslovom da u trenutku organizovanja bude vakcinisano preko 50 odsto punoletnog stanovništva (što nije bilo ispunjeno) i da epidemiološka situacija bude povoljna, što jeste bio slučaj.

Sada, deset dana nakon festivala, iz Egzita navode da i istraživanje koje je sprovedeno pokazuje da je festival bio bezbedno mesto.

U pomenutom istraživanju učestvovalo je ukupno 345 ispitanika koji su bili podeljeni u dve grupe – vakcinisane i one koji su na festival ulazili s negativnih testom. Oni su testirani pre ulaska na festival, od 8. do 10. jula, i samo jedna osoba je bila pozitivna, i njoj je bio onemogućen ulazak na festival.

Testiranje je ponovljeno nakon sedam dana, od 15. do 17. jula, i tada je utvrđeno da u obe grupe nijedna osoba nije bila pozitivna na Kovid-19

Epidemiološkinja doc. dr Marije Milić, koja je vodila ovo istraživanje, kaže za Danas da su ovo preliminarni podaci a da će detalji studije biti naknadno objavljeni kada se obrade sve informacije (o starosti, polu, hroničnim obolenjima….)

Ipak, da za sada sve ukazuje na to da je Egzit bio bezbedan smatra direktor Doma zdravlja u Novom Sadu dr Veselin Bojat, koji kaže da sva veća okupljanja treba da budu organizovana na ovaj način.

-Uz mere koje su primenjene na Egzitu, i njihovu rigoroznu kontrolu, ovaj festival bio je mnogo manje rizičan od okupljanja kakva imamo svakodnevno kao što su svadbe ili maturske proslave – navodi Bojat za Danas.

On kaže da se razmišlja i o tome da se sličan model primeni na Novosadski sajam, odnosno okupljanja koje se na njemu organizuju.

Upitan da li u slučaju porasta obolelih, mogu da se organizuju veća okupljanja, čak i uz mere kakve su postojale na Egzitu, sagovornik Danasa navodi da za sada situacija u tom gradu nije zabrinjavajuća.

-Mi smo danas imali deset pozitivnih među 61 testiranim na nivou Doma zdravlja, što nije alarmantno. Ipak, činjenica da svakodnevno otkrivamo novoobolele pokazuje da je virus tu i da se mere moraju poštovati, što trenutno nije slučaj. I naravno da se veći broj ljudi mora vakcinisati jer samo tako možemo da zaustavimo virus – dodaje Bojat.

Pre Egzita organizovan je Arsenal fest u Kragujevcu, dok je Nišvil nedavno dobio dozvolu za organizovanje s tim da na festival mogu ući samo osobe koje imaju potvrdu o vakcinaciji ili negativnom testu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.