Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Naslovne strane engleskih listova donose nam senzacionalnu vest – prvi televizijski prenos preko Severnog Atlantika je uspešno sproveden. Kako saznajemo iz jednog telegrama, Radio korporacija Amerike čestitala je Aleksandru Palasu u Londonu na uspešnom prenošenju programa, piše list Pravda 19. januara 1939. godine.

U telegramu se dalje navodi da je Radio korporacija od 3. novembra „prošle godine“ do „danas“ primila nekoliko televizijskih emisija i da je odlično videla sliku.

Ovo je prvi dokazani slučaj da su televizijski talasi prešli preko tri hiljade milja. Ranije se smatralo da je dohvat televizijske stanice najviše 150 milja, ali nova teorija da talasi televizije nemaju prostornih prepreka “sada” je konačno dokazana u praksi.

Takođe, iako je slika bila potpuno jasna, izvori iz Amerike nagalašavaju da je ton nekoliko puta sasvim izostao ili je bio neprijatan.

Tehničari “sada” rade na pronalaženju najboljeg rešenja za emisiju tona kroz najviše vazdušne sfere, gde ne bi bilo toliko velikih aberacija, prenosi list Pravda.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Kada je jedan lep i vitak mladić u mornarskoj uniformi udario snažan šamar džinovskom šoferu u jednoj kafani u Meksiku, gostioničar se zbunio i pozvao policiju, piše list Vreme pre 80 godina.

Prilikom saslušanja na opšte iznenađenje žandarmerije utvrđeno je da je mladić u mornarskoj uniformi zapravo – mlada žena, Kandelarija Senardo.

Nakon što je u svojoj osamnaestoj godini pobegla od kuće, Kandelarija je narednih pet godina služila na raznim meksičkim i američkim brodovima kao običan mornar. Za sve te godine niko nije ni posumnjao da je ona žena, sve dok nije u svađi u krčmi, pod uticaj alkohola, izgubila prisebnost duha i tako se izdala.

Ona je kažnjena zatvorom, a novine su naširoko prenele njenu čudnu sudbinu. Kada su posle “par dana” objavili i njenu fotografiju, iznenada su  počele da pristižu ponude za brak, kojih je na kraju bilo 24.

Kako Kandelarija poznaje jednog od prosilaca, ona je odlučila da se nakon zatvorske kazne – uda za njega.

S druge strane, “ovih dana” u Parizu došlo je do jedne strašne nezgode u ulici Laseped. Nesrećni prolaznik izgubio je život kada mu se ogromna lavina snega srušila na glavu, piše list Vreme.

Kada su drugi ljudi počeli da pritrčavaju prolazniku, njih su počele da zatrpavaju nove velike količine snega. Tek tada je svet koji se okupio primetio čoveka koji je bezobzirno bacao sneg na ulicu sa jedne visoke zgrade.

Kako je nastojnik zgrade odmah alarmovan, ubrzo se saznalo da se po krovu šeta mesečar koji u snu čisti krovove od snega. Pošto on nikako nije reagovao na pozive, vatrogasna četa je morala na kraju da ga teškom mukom „skine“ sa krova zgrade.

U policiji je utvrđeno da se mesečar zove Ogist Poze. Njegova žena, koja je došla po njega, potvrdila je da on često preko zime u snu tokom cele noći čisti krovove od snega.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

 List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Povezani tekstovi