Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Glavnu poziciju na naslovnici Pravde zauzima vest iz Čehoslovačke, kao i čuveno špansko pitanje. Pa se tako u ovom jugoslovenskom dnevnom listu navodi da će i drugi čehoslovački opštinski izbori proći u miru, kao i saopštenje sa konferencije ministra inostranih poslova Francuske Žorža Bonea da veruje da neće biti komplikacija prilikom izbornog procesa, u sklopu odgovora o svim gorućim političkim problemima predratne Evrope.

Od ostalih međunarodnih vesti iz tog broja Pravde ističe se i vest o modernizaciji kazneno-popravnih ustanova i humanizaciji popravnih zavoda širom Evrope, a od domaćih da je “Jedan ludak zapalio svoju kuću u Prištini“, kao i da je fabrika padobrana “Knebl i Ditrih” opravdala poverenje građana Jugoslavije.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Vreme je prednost na naslovnici dalo domaćim vestima kao što je otvaranje Prve međunarodne vazduhoplovne izložbe na Sajmištu. Izložbu je otvorio izaslanik Kneza Pavle čitajući njegovu poslanicu.

Takođe, u rubrici pod nazivom Privredni život, ističe se vest o izvezenom kukuruzu, te se kaže da je od 1. novembra izvezeno preko 54. 000 vagona kukuruza.

U Vremenu je istog dana posebna vest posvećena predstavljanju novog dvosednog školskog modela aviona nemačkog proizvođača Gota.

Zanimljiva vest naslova “Čudan slučaj HoSiVanga” zauzela je celu jednu stranu Vremena. Reportaža opisuje životni put bogatog Kineza koji je u srpskom selu Topolovcu uplovio u bračne vode, i to sa tamošnjom seljankom. Pre nego što se skrasio u srpskom selu HoSiVang se borio u kineskom ratu, a zatim prošao kroz, kako se navodi, mnoge “hapsane”.

Naslovi kao što su “Čovek koga su smatrali ljubavnikom jedne žene demaskirao se kao njen vanbračni sin” i “Slep čovek odlučno polagao ispite i postao advokat i doktor prava” koje prenose zanimljive i neobične ljudske priče iz Evrope i iz sveta popunili su unutrašnje stranice Vremena te majske nedelje davne 1938. godine.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.