Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Oba lista tog dana u okviru svojih redovnih izdanja izdala su i dodatke posvećene izložbi i vazduhoplovstvu koji su obilovali i velikim brojem različitih oglasa.

Kako navodi Pravda na naslovnoj strani, izložba će, „na vrlo svečan način“ biti otvorena u subotu 28. maja i da će trajati do 13. juna, a ispod odmah je i tekst o značaju vazduhoplovstva u savremenom ratu.

I na unutrašnjim stranicama ovog lista postoji tekst o poslednjim pripremama pred otvaranje izložbe na Beogradskim sajmištu i o tome kako su završne radove obilazili najviši državnih zvaničnici Jugoslavije.

Osim ovoga, zanimljivo je da je na naslovnoj strani Pravde i vest da je rođendan predsednika Čehoslovačke Eduarda Beneša, u periodu kada su zaoštreni odnosi te zemlje sa Nemačkom.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Vreme izveštavajući o vazduhoplovnoj izložbi u Beogradu istile na naslovnoj strani da će „vazduhoplovna izložba koja se otvara biti jedna od najvećih u Evropi“, a u specijalnom dodatku posvećenom ovoj manifestaciji izdvaja se, između ostalih, naslov „Pet velikih gradova svakog dana mogu da poruše avioni Evrope“.

Bizarna vest iz svetskog sporta tog dana glasila je „Čuveni američki teniser Frank Parker postao je svoj sopstveni otac“, odnosno prenosi se da je ženidbom sa svojom pomajkom mladi šampion uneo neobičnu konfuziju u porodične odnose.

„Za Evropljane je Amerika u mnogo čemu nedostižna, kao što je najčešće u moralnom pogledu neshvatljiva. Ono što je za američki ukus danas sasvim obična stvar, za stanovnike starog kontinenta još uvek je više nego ekstravagancija svoje vrste“, navodi se na početku teksta o teniseru i članu američkog Dejvis kup tima koji se oženio ženom koja ga je usvojila i odgajala prethodnih 20 godina.

Navodi se da je Parker dete doseljeničke porodice iz Poljske koja ga je napustila po dolasku u Ameriku. Kako se dalje dodaje, ženidbom svoje pomajke, prema zakonima i propisima, postao je svoj otac i otac još dvoje dece svoje nove supruge koji su imali 14 i 21 godinu, a koji su mu do skoro bili „adoptivni brat i sestra“.

U Vremenu je istog dana objavljena i reklama za novu kolekciju obuće Bata pod sloganom „Za sunčane dane“, na osnovu koje se može videti kakvi su trendovi bili u Jugoslaviji pre 80 godina.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.