Kampanja fondacije "Tijana Jurić" 1Igor Jurić Foto: Medija centar

„Ćutanje nije rešenje – zaštitite decu“, samo je jedna od poruka koja će opominjati sa bilborda u 20 gradova Srbije, najavljeno je u tv-prilogu u kojem se traži odgovor: Kada će poslanici konačno odlučivati o izmeni krivičnog zakona?

„Ovo je prvi korak, sada idu bilbordi, kasnije će biti obraćanje svim narodnim poslanicima i vladi naše zemlje, a ako ni to ne uspe mi definitivno idemo na referendum“, naveo je osnivač Fondacije „Tijana Jurić“ Igor Jurić, otac ubijene devojčice po kojoj ova fondacije i nosi ime.

Šta bi na pitanje: Da li ubice dece zaslužuju smrtnu kaznu – zaokružili građani Srbije?, pitala je TV Prva, beležeći nekoliko odgovora, među kojima je bilo čak i ekstrenmnih predloga – da se uvede i smrtna kazna za ubice dece i trudnica,

„Ne bih nikakvu vrstu nasilja sem doživotne, možda mi je to okrutno, mada ne znam ni ja kako bih se postavio da se meni to ili nekom mom bližnjem desilo“, naveo je jedan mladić u anketi, dok jedna Beograđanka ocenjuje kako „niko nije dovoljno ozbiljno shvatio problem“.

Da li je 160.000 potpisa malo, koliko još dece treba da izgubimo kao i zašto je toliko vremena potrebno da se izglasa izmena krivičnog zakona, odgovore na ta pitanja u Narodnoj skupštini Republike Srbije nema, konstatuje TV Prva.

Premijerka Srbije Ana Brnabić tvrdi da se na tom pitanju temeljno radi, da komunikacija postoji i da je angažovano Ministartsvo pravde.

„Važno je da u obzir da uzmemo i mišljenja stručnjaka oko toga da li je moguće da uskladimo naš zakonodavni okvir sa stvarima koje traže u okviru te inicijative“, ocenila je premijerka Ana Brnabić.