Karla del Ponte: Olbrajt me upozorila oko Haradinaja 1Karla del Ponte na suđenju Slobodanu Miloševiću 2002. godine - Foto: EPA-EFE/Paul_Vreeker

Karla del Ponte, nekadašnja glavna tužiteljka Haškog tribunala tvrdi da ju je tadašnja državna sekretarka SAD Medlin Olbrajt upozorila da bude oprezna u vezi sa istragom protiv bivšeg premijera Kosova Ramuša Haradinaja.

Del Ponte je u intervjuu za nemački “Špigl”, javlja Gazeta ekspres, a prenosi Kosovo onlaj, na direktno pitanje da li su joj američki političari rekli da ne istražuje Albance sa Kosova, navela slučaj u kojem je Olbrajtova tražila da bude oprezna.

– Nisu mi tražili, jer bih tada mogla da se žalim javno. Ali me je Medlin Olbrajt, koja je u to vreme bila državni sekretar, pozvala i rekla mi preko telefona: “Karla, polako, polako. Budite oprezni sa bivšim komandantom Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramušem Haradinajem, inače će biti nemira na Kosovu“ – tvrdi Del Ponte.

Na konstataciju novinara da u svojoj knjizi piše da je bila kritikovana što se više fokusirala na okrivljene Srbe, Del Ponte je rekla da je to bilo tako jer su Srbi počinili više zločina nego Albanci ili Hrvati, dodajući da je istina da su međunarodna zajednica i NATO imali dokaze o srpskim zločinima što je uticalo da se stvari odvijaju brže.

– Takođe je istina da SAD nisu želele da ispitujemo ratne zločine iz političkih tazloga. Imali smo puno poteškoća u istrazi OVK i kosovske policije jer su nas SAD usporile – naglasila je Karla del Ponte za “Špigl”.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Karla del Ponte: Olbrajt me upozorila oko Haradinaja”

  1. Pa normalno ,ako se pomene zlocin Kosovskog Policajca odma se to zataska,i citiram novinarku televizije Kosova kaze meni je zao ali vase svedocenje i iskaz o ratnom zlocinu Kosovskog Policajca nemogu javno da objavim,
    Jer mi se spremamo za proglasenje Republike Kosova,a to sto vi trazite da javnost bude upoznata sta sve radi Kosovska Policija i Kosovsko Tuzilastvo bila bi velika mrlja na nas Sistem i nase buduce Drzave.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.