Krizni štab: Školski sistem spreman za prelazak na onlajn nastavu ali se nadamo da do toga neće doći 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Članica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je školski sistem Srbije, u slučaju potrebe, spreman za eventualni prelazak na onlajn nastavu ali da se ona još nada da do toga neće doći.

„Školski sistem je spreman za prelazak na onlajn nastavu ali imamo nadu da do toga neće doći, pogotovo imajući u vidu koliko je do sada uspelo da se spreči širenje virusa u školama. To zavisi od nas samih ali za sada mogu da uputim sve pohvale za decu i nastavnike“, rekla je ona na konferenciji za novinare.

Ona je rekla da nije isto kada se u istom razredu pojave dva povezana slučaja oboljevanja i kada se u celom školskom sistemu Beograda pojavi 10 slučajeva u različitim školama.

Ona je rekla da je od početka školske godine do danas 313 đaka obolelo od korona vorusa, 164 u osnovnim i 149 u srednjim školama.

U toku ove nedelje kod 56 đaka je potvrđena korona, po 28 srednjoškolaca i osnovaca. U proteklih 15 dana je zabeležen rast u oboljevanju u školama, rast od 61 odsto u osnovnim i 70 odsto u srednjim školama, rekla je Kisić Tepavčević.

Zbog intenzivnog nadzora u školskoj sredini većina slučajeva je sporadična i radi se o zaražavanju van školske sredine, rekla je Kisić Tepavčević.

U ustanovama socijalne zaštite potvrđen je kovid-19 kod 61 korisnika i 59 zaposlenih u tim ustanovama, rekla je ona.

Odgovarajući na pitanje kako joj se čini to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio najveći tržni centar u Beogradu na vodi, u trenutku kada dnevno oboli više od 1.000 ljudi, Darija Kisić Tepavčević je rekla da svi treba da budu ponosni na činjenicu da je otvoren tako veliki i lep centar, naročito u teško vreme kada je ekonomija u svetu u sunovratu.

„Na svim mestima gde je veliki broj ljudi ne preporučuje se da idemo često, da se to svede na neophodan broj, ali postoje jasne procedure kako da se ponašamo. Sigurna sam da nam je svima najvažnije da ostanemo zdravi i sprečimo širenje infekcije“, rekla je ona.

Kisić Tepavčević je dodala da ne zna zbog čega na sajtu još nisu dostupni podaci o broju obolelih po gradovima, ali je navela da će to sigurno biti postavljeno.

„Imamo jako puno posla, očigledno je u pitanju tehnički propust. Ali to će biti objavljeno, imajući u vidu da je veoma značajno da se to zna po okruzima“, rekla je ona.

Doktor Udovičić: Svako može završiti u bolnici, pridržavajte se mera

Komandant vojne bolnice Karaburma Ivo Udovičić izjavio je da je u toj ustanovi smešteno 65 pacijenata, i da je situacija teška jer se kapaciteti brzo se popunjavaju.

„Svi pacijenti su sa teškom kliničkom slikom, zahtevaju kiseoničku terapiju, jedanaestoro je na intenzivnoj nezi i oni su životno ugroženi,“ rekao je Udovičić.

On je objasnio da je korona ušla u bolnice jer su se otvorile između dva pika epidemije za pacijente koji zahtevaju hirurgiju, bilo zbog karcinoma ili drugih bolesti i kojima su intervencije odlagane.

„Ovaj talas će biti duži nego pre i sad ne znamo kako ćemo da lečimo druge ljude, nema načina da u bolnice ne uđe korona, jer svako od nas može biti pozitivan, a zdravstveno osoblje je preumorno“, rekao je komandant vojne bolnice.

On je pitao sve građane koji se ne pridržavaju mera da li misle da se bolest njima neće desiti.

„Maske, distanca i pranje ruku, jedini su lek jer svako sutra može biti na Karaburmi ili bilo gde u bolnici, a onda će biti nezadovoljstva jer nemamo dovoljno osoblja, a nemamo ga“, rekao je Udovičić na konferenciji za novinare.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Krizni štab: Školski sistem spreman za prelazak na onlajn nastavu ali se nadamo da do toga neće doći”

 1. Da li će sada posle Izbor DTK za ministarku trpeti KŠ ili Vlada RS?
  Kolega mi reče da ne sumnjam u kapacitete… Kasa Bajatović može da bude direktor u nekoliko firmi ili Martibovic da obavlja 7 funkcija ko je meni dao pravo sa se pitam…

  • Posto kostaju cipele i tasna ?
   Da li vas je sramota jer decu lecimo SMS PORUKAMA?
   DA LI STE BAR JEDNU PORUKU NAPISALI I DALI IZ SVOG DZEPA ZA BOLESNU I GLADNU DECU?
   Zivi gospodja SVOJ DEVOJACKI SAN!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.