Klanšček: Nagrada zaposlenima na RTS rezultat dogovora poslovodstva i sindikata 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Radio televizija Srbije isplatila je nadoknadu od 10.000 dinara svim zaposlenima koji su se vakcinisali protiv korona virusa.

Kako je navedeno u dopisu koji je prosleđen svim zaposlenima, a u koji je Danas imao uvid, stimulacija je, uz julsku zaradu, uplaćena „za doprinos u sprečavanju širenja pandemije“, a dobili su je oni koji su dostavili potvrdu o primljene obe doze vakcine.

Isti iznos, kako piše, dobiće i svi koji u narednim mesecima budu primili drugu dozu. Ovakav vid stimulacije za zaposlene najavile su i neke druge kompanije.

Ipak, mnogi ovakav potez nadležnih u toj medijskoj kući smatraju krajnje problematičnom, s obzirom na činjenicu da se RTS finansira iz budžeta, pogotovu što građani zauzvrat ne dobijaju ono što bi javni servis morao da im ponudi – istinito i pravovremeno informisanje.

– Prosto je nemoguće pretpostaviti gde će stići svi ti primeri jednog apsolutno neobjašnjivog ponašanja vlasti, medija i jednog broja novinara. Očigledno je da je RTS ovim hteo da potpuno potvrdi, da ne bude uopšte dileme, koliko su oni apologete vlasti i koliko su spremni da učine sve da bi određene želje i ideje vlasti bile realizovane. Sada jeste važno da se vakcinišemo ali to se zaista ne radi na taj način, da se materijalno stimulišu zaposleni, a da javni servis tako nešto uradi, nezapamćeno je u svetskim razmerama, smatra Rade Veljanovski, profesor FPN i predsednik GDF.

On dodaje da oni koji rukovode javnim servisom nemaju pravo da na taj način troše novac građana.

– Oni mogu da stimulišu, i to izuzetno velikim nadoknadama, one ljude koji naprave najveći programski i profesionalni prodor i naprave izuzetno kvalitetne programske sadržaje, u onom smislu kako to javni servis treba i da uradi. Da imaju kritičko, istraživačko novinarstvo, umetničke i obrazovne sadržaje i slično, ali da se za ovo troši novac je apsolutno neprimereno, jasan je Veljanovski.

Kako za Danas ovu odluku komentariše predsednik Upravnog odbora RTS-a Branislav Klanšček, ona je rezultat dogovora koji su sindikati postigli sa poslovodstvom.

– Pravni osnov za pomenutu odluku je u Kolektivnom ugovoru koji je direktor potpisao sa sindikatima. Lično na odluku gledam pozitivno, s obzirom da je stimulacija od 10.000 dinara neuporedivo manja od troškova lečenja od kovida, a da ne govorimo o izgubljenom ljudskom životu, kaže Klanšček za Danas.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.