Klinika u Brazilu u kojoj se bojama leče razne bolesti 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Klinika u Brazilu u kojoj se bojama leče razne bolesti 2List Pravda pre 80 godina pisao je da uzalud tamo posetioci traže operacione sale, u kojima stoje belo obojeni stakleni ormani sa lekarskim instrumentima i bočicama ispunjenim spasonosnim lekovima, tamo toga nema.

Svež vazduh struji kroz prostorije, koje su obojene svetlim i prijatnim bojama. Dnevno svetlo meša se sa zracima koji dolaze iz ogromnih lampi.

Jedan mladi istraživač na polju teorije boja vodi ovu ustanovu. On tvrdi da se uticajem raznih tonova boja na čovečije oko mogu izlečiti razne bolesti.

Raznim istraživanjima već je utvrđeno da zelena boja umiruje živce, da svetlo plave i ljubičaste prostorije svaraju melanholiju, da se u crvenkastoj ili žuto obojenoj sobi može vredno raditi.

Dokazano je dakle da svaki čovek na neki način reaguje na boje, samo još nije utvrđeno da se i bolesti mogu lečiti na taj način, osim ako se ne radi o kakvom uobraženom bolesniku.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Vreme pre 80 godina pisao je o kretanju kriminaliteta u Beogradu.Klinika u Brazilu u kojoj se bojama leče razne bolesti 3

Krivična policija završila je statistiku o kretanju kriminaliteta u Beogradu, i stanju kriminala u toku prošle 1939. godine.

Prema toj statistici, koja je rađena vrlo precizno, dobija se utisak da velike afere, ubistva i razbojništva iščezavaju na račun manjih prestupa, krađa i prevara.

U toku 1939. godine bilo je 27 ubistava, 26 silovanja, 2.899 krađa, 94 utaje, četiri razbojništva, dve iznude, 194 prevare, 472 pokušaja dobrovoljnog oduzimanja života i samoubistva, 49 slučajeva naprasne smrti, 79 teških telesnih povreda, 111 lakih telsesnih povreda, 165 sudara i četiri čedomorstva.

U poređenju sa ranijim godinama kriminalitet je u opadanju, piše list Vreme.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.