Konferencija: Neophodno zavisnike od droga nakon oporavka vratiti u društvo u punom kapacitetu 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/EV

Oporavak zavisnika nije završen onog trenutka kada izađu iz bolničkih prostorija, nego tada tek počinje, jer je neophodno da te ljude vratimo u društvo u punom kapacitetu kako bi mogli da ostvare sva svoja ustavna prava, poručio je direktor Kancelarije za borbu protiv droga Milan Pekić na današnjoj konferenciji povodom resocijalizacije zavisnika.

On je naglasio da u borbi protiv zavisnosti ne može da bude samo jedan organ, već da je potrebno da učestvuje celo društvo.

Koordinator za institucionalna pitanja u Evropskom centru za praćenje droga i zavisnosti od droga (EMCDDA) Danilo Balota napomenuo je da Evropska strategija o drogama predviđa šest preporuka za proces oporavka zavisnika.

Prema njegovim rečima, prvenstveno treba obučavati ljude koji rade sa zavisnicima, unaprediti rad među vršnjacima kroz radne grupe, ali i ukljanjati barijere i smanjivati stigme.

Balota je objasnio da Strategija podrazumeva da donosioci odluka konsultuju bivše zavisnike kako bi bolje organizovali proces oporavka, ali da je njihovo uključivanje u rad škola, ipak, prenapredno i prerano, te da su konsultacije za sada dovoljne.

Kako bi se zavisnici potpuno integrisali u društvo potrebno je staviti poseban akcenat na žene i ukloniti barijere za lečenje i druge usluge koje one koriste, uključujući brigu o deci, poručio je Balota i dodao da je od posebnog značaja uvođenje principa nediskriminacije.

„Potrebno je sastaviti veliku listu ljudi kojima je potrebna pomoć, da ona prepoznaje decu, mlade, stare koji već dugo koriste droge, osobe sa komorbiditetom, LGBT populaciju, zavisnike koji su roditelji, osobama sa hendikepom, izbeglice, beskućnike i seksualne radnike“, istakao je on.

Kako je rekao, psihološka podrška u kombinaciji sa lekovima dala je dobre rezultate u poslednjih 30 godina u lečenju zavisnosti.

Zaključak učesnika konferencije je da ovoj stigmatizovanoj grupi treba da se pruži posebna pažnja, a društvo treba da se edukuje da bude spremno da je prihvati.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.