Emir Kusturica Foto: Fonet / Imre Szabo (arhiva)

„To je jedna kranje delikatna tema koja govori o nečemu što je najsvetije i komplikovanije, jer su to odnosi prema našoj deci i utoliko je taj Dragičević kao pojava više od običnog fenomena“, rekao je Kusturica novinarima u Beogradu, posle predstavljanja programa festivala Kustendorf. Dragičević se, prema rečima Kusturice, „bori za pravdu u okviru jedne države, a mi znamo dobro da su pravda i zakon dva pojma koja najčešće nemaju veze jedan s drugim“. On je ocenio da je najvažnije da se narod identifikuje sa bolom Davora Dragičevića, ali da, sa druge strane, postoji akcija političke prirode, koju bi on odvojio od „izvora nevolje“, odnosmo smrti Davida Dragičevića.

„Mi živimo u državama u kojima postoji 100 nerazrešenih ubistava od onih iz 1990-ih, ubistva novinara, postoji čitav niz nerešenih ubistava. Međutim, ovo je komplikovanije, zato što je ovde u pitanju dete“, rekao je Kusturica. On smatra da u ovom slučaju država brani sebe, što je ocenio kao prirodno, ali da se pojavljuju ljudi koji „pokušavaju da psovkama i najružnijim pretnjama dovedu u pitanje državu“. To, kako je rekao, radi „takozvana opozicija, odnosno takozvani sistem obaveštajnih službi koji je ovog puta rekao da nije takozvani, koji može da isplanira dezintegraciju svakog pokušaja da se država očuva“. „Između pravde i zakona postoji ogromna rupa ne samo kod nas, u Americi, svuda, u ovom slučaju smrt deteta čitavu stvar čini komoplikovanom“, istakao je Kusturica.

„Međutim, ja se nadam da će oni taj čvor da razreše, a da će država da bude ono što treba da bude, ono što mora da uradi, da u ime zakona štiti sebe, a pravdu pronalazi, nadam se, brže nego što je do sada bilo“, rekao je Kusturica.