Kraljevo bez sredstava Zelenog fonda za pošumljavanje 1Foto: Z.Nikolić

Ministarstvo zaštite životne sredine juče je objavilo Preliminarnu rang listu o dodeli sredstava Zelenog fonda za pošumljavanje u 2019. godini.

Prema objavljenoj Preliminarnoj rang listi o dodeli sredstava Zelenog fonda za pošumljavanje u 2019. godini grad Kraljevo kao lokalna samouprava, ostaje bez sredstava Zelenog fonda jer je podnet zahtev sa nedostatcima zbog kojih nije bilo moguće vrednovati ga prema zadatim kriterijumima.

Kako je navedeno u obrazloženju Odluke taj zahtev je manjkav zbog greške u delu koji se odnosi na osnovne podatke o projektu i visine udela finansijskih sredstava koje je trebalo da obezbedi grad Kraljevo ispod 20% od vrednosti projekta , što nije u skladu sa Uredbom.

Kraljevo se prošle godine našlo među 12 lokalnih samouprava kojima su odobrena sredstva Zelenog fonda Srbije za pošumljavanje zemljišta autohtonim vrstama drveća i žbunja u vrednosti od 2.120.000 dinara od ukupno raspodeljenih 40 miliona dinara.

Upravo zbog tog prošlogodišnjeg ,iskustva teže je razumeti formalne propuste učinjene ove godine od strane aplikanta.

Ovi propusti, kao i nepotpuno ostvareni zadatci po projektu pošumljavanje zemljišta autohtonim vrstama drveća i žbunja u 2018 godini, izazivaju veću pozornost u kontekstu najnovijih katastrofalnih poplava u Kraljevu.

Bilo je planirano pošumljavane dela parka u Mataruškoj Banji, dela Ratarskog imanja kod Borića, dela Groblja streljanih 1941. godine i dela parka na ušću reke Ribnice u Ibar.

Pošumljavanje je jedna od najefikasnijih mera kojom se utiče na sve izraženije klimatske promene,kojima će Srbija i zemlje u regionu biti sve izloženije i ranjivije.Posebno od ekstremnih padavina,bujičnih poplava i klizišta direktno uzrokovanih baš klimatskim promenama.

U to smo se, na žalost, uverili u noći 2 na 3 jun ove godine kada je,na pojedinim delovima grada Kraljeva palo od 80 do čak 120 litara vode na metar kvadratni za manje od četri sata.

Inače, po raspisanom Javnom konkursu za dodelu sredstava Zelenog fonda Republike Srbije za pošumljavanje u 2019, objavljenom u aprilu , pristiglo je samo 23 prijave a uslove za dobijanje sredstava ispunile su Bela Palanka, Pančevo, Kikinda, Vrnjačka Banja i Šabac.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.