Legija se žali zbog ostanka u "Alkatrazu" 1Foto: Stefana Savić

Ulemekov branilac će iskoristiti zakonski rok od tri dana i u ime svog klijenta uložiti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu i pored, kako ističe, opstrukcija sa kojima se suočava.

– Već je postala praksa da se odbrani ne dozvoljava uvid u spise predmeta na osnovu kojih predsednik Višeg suda u Beogradu donosi rešenje o produženju izvršenja kazne u Posebnom odeljenju – navodi Kovačević.

Naime, prema Zakonu o izvršenju kazne zatvora za krivična dela organizovanog kriminala, predsednik Višeg suda u Beogradu na svake dve godine donosi odluku da li će se zatvorenicima koji su osuđeni zbog najtežih krivičnih dela, produžiti boravak u Posebnom odeljenju zatvora u Požarevcu koji su mediji krstili „Alkatraz“. Rešenje donosi na osnovu dokaza prikupljenih u toku krivičnog postupka, iz izveštaja policije i službi bezbednosti, kao i mišljenja javnog tužioca. Kovačević tvrdi da mu sud ne dozvoljava uvid u ta dokumenta, narušavajući Ulemeku pravo na odbranu.

Na konstataciju da nigde u zakonu ne piše da je sud dužan da dostavi odbrani spise predmeta, Kovačević navodi da u Ustavu Srbije piše da svako ima pravo na odbranu.

– Svaki put kada tražim ta dokumenta dobijem odgovor da su ti podaci strogo poverljivi. Taj odgovor bi imao smisla kada bi novinar tražio spise, ali ja sam branilac u slučaju. Time se onemogućava pravo na odbranu – ističe Kovačević uz opasku da se to dešava od 2010. godine, od kako je Ulemek smešten u Posebno odeljenje u Požarevcu.

Podsetimo, predsednik Višeg suda u Beogradu u petak je doneo rešenje kojim se Ulemeku produžava boravak u najstrože čuvanom zakonu u zemlji. Žalba se uručuje predsedniku Apelacionom sudu u Beogradu koji po zakonu ima petnaest dana da po njoj odluči.

Ulemek se u Posebnom odeljenju požarevačke „Zabele“ nalazi od jula 2010. godine, kada je prebačen iz Okružnog zatvora. On je u više navrata osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina zbog organizovanja ubistva premijera Zorana Đinđića, krivičnih dela „Zemunskog klana“, ubistva na Ibarskoj magistrali, kao i zbog ubistva Ivana Stambolića i pokušaja ubistva Vuka Draškovića.

Uslovi boravka u Posebnom zatvorskom odeljenju znatno su stroži nego u „klasičnim“ odeljenjima. U Posebnom odeljenju osuđenik ima pravo mesečno na jedan paket i na jednu posetu bliskih srodnika uz komunikaciju kroz zaštitno staklo, na telefonski razgovor s njima najviše dva puta mesečno, a telefonski razgovori i prepiska se nadziru. S druge strane, u „klasičnim“ zatvorima osuđenik ima pravo dva puta mesečno na posetu bračnog druga, dece, roditelja i ostalih srodnika, a upravnik zatvora može odobriti i posete drugih lica. Osuđenik ima pravo da jednom u dva meseca boravi s bračnim drugom tri časa u posebnim prostorijama zavoda.

Presuda za pobunu JSO

U petak, 13. jula, u Posebnom odeljenju Višeg suda u Beogradu biće izrečena presuda optuženima za organizaciju oružane pobune Jedinice za specijalne operacije u novembru 2001. godine. Među optuženima nalazi se bivši komandant JSO Milorad Ulemek, kao i bivši pripadnik ove jedinice Zvezdan Jovanović, koji je pravosnažno osuđen kao neposredni izvršilac ubistva premijera Zorana Đinđića.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.