Foto: Bojan Cvejić

Zabeležen je i veliki broj napada na novinare i pretnji, ali mnogi se plaše i ćute, tako da se ni ne zna pravi broj. Ove godine, do kraja aprila u bazi napada NUNS zabeleženo je 36 napada na novinare i medijske radnike. To je izjavio danas Slaviša Lekić na redovnoj izbornoj skupštini Nezavisnog udruženja novinara Srbije na kojoj je kao jedini kandidat reizabran za predsednika NUNS-a, sa 64 od 118 glasova. Biće na toj poziciji naredne četiri godine.

U izveštaju o radu NUNS-a, koji je predstavio, navodi se da je period od poslednje Skupštine NUNS-a protekao u trendu srozavanja položaja medijskih radnika i medija u Srbiji.

„Nikada u novijoj istoriji mediji i novinari nisi bili u lošijoj poziciji”, rekao je Lekić.

Kako je dodao, odgovorni, objektivni i nezavisni mediji u Srbiji postaju izuzetak, kao i kritički odnos prema političkoj, ekonomskoj i kulturološkoj stvarnosti.

„Na delu je potpuna propagandna dominacija vladajuće elite. Ugrožena je svaka kritička misao”, naveo je u izveštaju o radu NUNS-a.

NUNS je danas izabrao i novo rukovodstvo. Za članove novog Izvršnog odbora izabrani su Anđela Milivojević, Biljana Stjepanović, Vojislav Stevanović, Željko Bodrožić, Jelka Jovanović, Marina Fratucan, Nedžad Behljuji, Slobodan Arežina, Tamara Skrozza, Tatjana Jakobi.

Nadzorni odbor čini će Vukašin Obradović, Vuk Cvijić, Duško Medić, Ljubomir Đorđević, Mihajlo Kovač, dok će članovi Suda časti biti Vlado Mareš, Danica Vučenić, Draga Božinović, Momčilo Pantelić i Safeta Biševac.