Foto: FoNet fond; Avon; Ministarstvo zdravlja

Ova zdravstvena ustanova decenijama je imala konzilijum koji je činila grupa beogradskih lekara koji su najstručniji u svojim oblastima i koji su bili zaduženi da za pacijente obolele od malignih bolesti naprave najbolji izbor terapije.

Čačanski lekar i opozicioni odbornik u lokalnom parlamentu Aleksandar Radojević rekao je da specijaliste dijagnostičare na odeljenjima bolnice niko zvanično nije obavestio u ukidanju konzilijarnih pregleda.

– Ti eminentni stručnjaci koji su decenijama jednom mesečno dolazili u naš grad dobili su „stop“ od pre mesec dana i više ne dolaze. Želim da znam ko im je zabranio rad. Ko je taj iz zdravstvene struke koji je uskratio pravo našim osiguranicima i sugrađanima da na jednom mestu, za jedan dan, budu adekvatno zbrinuti i prosleđeni na terapijsku obradu? Da li je imao u vidu štete koje će takva odluka doneti tim ljudima, upitao je Radojević.

Angažovanje konzilijuma je bolnicu i grad Čačak malo koštalo. Prema Radojevićevim rečima, radi se o zanemarljivim sredstvima, “reda veličina nekoliko isplaćenih dnevnica“. Po njegovim rečima, konzilijarni pregledi bili su spas za teško obolele pacijente koji fizički nisu u mogućnosti da dođu do beogradskih i kragujevačkih klinika. Procena je da je oko stotinu pacijenata mesečno podvrgavano ovoj vrsti specijalističkih pregleda.

Direktor čačanske Bolnice Rade Milošević kaže da je odluku o ukidanju konzilijuma donelo Ministarstvo zdravlja.

– Do sada smo mi raspisivali konkurse za konsultante, a od ove godine mi samo prosleđujemo zahteve komisiji Ministarstva zdravlja za sve konsultante koji su potrebni našoj zdravstvenoj ustanovi, a komisija opredeljuje broj i vrstu konsultanata. Ove godine mi nismo dobili konsultante za konzilijarne preglede, uz obrazloženje da druge bolnice u okruženju nekoliko godina unazad nisu imale ovu medicinsku uslugu, rekao je Milošević.

Todorović: Grad će obezbediti novac

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović izjavio je novinarima da će Grad obezbediti sredstva za konzilijarne preglede i da će zajedno sa rukovodstvom bolnice pokrenuti inicijativu kod Ministarstva zdravlja da se napravi stručni tim koji će vršiti konsultantske usluge u Čačku.

Obuka za kolorektalnu i analnu hirurgiju

Beograd – Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar i profesor Amdžad Parvaiz, jedan od najvećih svetskih stručnjaka u oblasti kolorektalne hirurgije, razgovarali su juče povodom uspostavljanja Nacionalnog programa obuke za minimalno invazivnu kolorektalnu i analnu hirurgiju (S-MICRAS) u Srbiji. Programom je predviđeno da Parvaiz jednom mesečno dolazi u Srbiju i tom prilikom, zajedno sa mladim lekarima, operiše pacijente tom metodom, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. D. D.