Ilustracija Foto EPA-EFE CHRISTIAN BRUNA

Javnost ima potpuno pravo da dobije informaciju kada je reč o transakcijama državnog kapitala koji se odliva u private kompanije, a ukoliko postoji logično objašnjenje za ovu veliku medijsku aferu – državni organi su dužni da ga saopšte, ocenila je u saopštenju LSV.

Navodeći da su Prva i O2 televizija, obe sa nacionalnom frekvencijom, kao deo Antena grupe u kojoj je i Prva TV Crna Gora, Play Radio, šest kablovskih kanala i tri portala prva.rs, o2tv.rs i b92.net „značajan faktor u kreiranju javnog mnjenja naše zemlje“, LSV u saopštenju naglašava kako „nije svojstveno režimima koji pretenduju da budu demokratski da se ovakve transformacije na medijskoj sceni obavljaju u nerazjašnjenin uslovima“.

Uz ocenu kako je „skoro izvesno“ da će Komisija za zaštitu konkurencije doneti odluku da ne postoje smetnje da se ova kupoprodaja izvrši, jer ove televizije nemaju 40 odsto učešća u tržištu, LSV naglašava da se „za razliku od tržišnog uticaja, medijski uticaj ne može tako precizno izmeriti“.

Sasvim je jasno, na osnovu dostupnih istraživanja uticaja medija, da je uticaj ovih medijskih kuća izuzetno velik, ukazuje LSV. Ta stranka traži i da Regulatorno telo za elektronske medije (REM), kao regulator i Komisija za zaštitu konkurentnosti saopšte podatke o gledanosti televizija O2 i Prva, kao i podatke o tržišnom učešću tih televizija.

Očekuje se i izjašnjenj tog tela o petoj televiziji sa nacionalnim pokrivanjem, za koju je raspisan konkurs još 19. aprila ali rezultat nikada nije objavljen.

Liga socijaldemokrata Vojvodine traži d“etaljno rasvetljavanje novonastale kupoprodajne medijske situacije“ i naglašava kako odgovorni moraju biti kažnjeni „ako se dokaže da postoje nepravilnosti i namera partijske koncetracije medijske moći“.

„Sve partije, bilo na vlasti, bilo u opoziciji, moraju biti svesne da će nezakonite radnje i manipulacije kad tad biti procesuirane, a da se za kratko vreme od vladajuće partije može stići na mesto opozicione.

Zato LSV insistira na fer demokratskim uslovima političke borbe i izostanku pritiska na medije“, naglašeno je u saopštenju.