Mačkat: Nagrađeni najbolji proizvođači suvomesnatih proizvoda  1Foto: Danas

Ta turistička, privredna i etnografska manifestacija je okupila 21 proizvođača sa područja Čajetine i Užica, a zlatna medalja za goveđu pršutu je pripala Mitru Mariću iz Mačkata. 

 „Najvažnije je kvalitetno domaće juneće meso, čist vazduh i dobro bukovo drvo za sušenje mesa“, kazao je Marić i naveo da mu u proizvodnji, koju je nasledio od oca, dede i pradede, pomaže supruga Višnja i ostali članovi porodice.  

Radomir Šopalović je nagrađen za najkvalitetniju svinjsku pršutu, Ružici Stojanović je pripala nagrada za najkvalitetniju kobasicu, Dragoljubu Šopaloviću za slaninu, a Dušanu Stojanoviću za ovčju stelju. 

O nagradama su odlučivali stručnjaci iz beogradskog Jugoinspekta,  a Obradu Šopaloviću iz Mačkata je uručeno posebno priznanje za doprinos osnivanju i razvoju te manifestacije. 

Zahvalivši se proizvođačima što „čuvaju tradiciju proizvodnje dobre pršute i time pronose slavu Čajetine, Zlatibora i Srbije“, Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina je, otvarajući jubilarni sajam, izrazio očekivanje da će konačno biti zaštićeno geografsko poreklo zlatiborskih suvomesnatih proizvoda. 

„Moramo proizvođačima olakšati proizvodnju i pomoći im da je modernizuju, jer je važno da negujemo našu kulturu i tradiciju i van Beograda“, poručio je, između ostalog Stamatović. 

Sajam, koji će trajati do 16.februara, do kada se očekuje da ga poseti oko 10.000 ljudi, a nekima od njih će pripasti vredne robne nagrade, organizovali su Udruženje poljoprivrednih proizvođača suvomesnatih proizvoda zlatiborskog kraja, Zlatiborski eko-agrar, TO Zlatibor, Sportski centar Čajetina, Crkvena opština Mačkat, uz pokroviteljstvo Opštine Čajetina i podršku NLB banke. 

Sajamske cene 

Na sajmu, goveđa pršuta košta od 1.800 do 2.000, svinjska od 1.000 do 1.200, ovčja stelja 1.000, slanina od 800 do 1.000, kobasica 900, čvarci od 900 do 1.200 dinara, kulen 900, a suva rebra 800 dinara.