P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

„Ne krijemo da je Nacionalni front dobio kredit od jedne ruske banke. Ali nas, za razliku od vas, niko ne može da kupi“, odgovorila je Le Penova poslaniku na plenarnoj sednici u Strazburu, prenosi Sputnjik.

Evropski parlament je na jučerašnjoj sednici usvojio rezoluciju, koja nema zakonski karakter, o odnosima EU i Rusije, kojom se, između ostalog, poziva Evropska komisija i zemlje EU da stvore mehanizam „prikupljanja, praćenja i razmene informacija“ o mogućoj finansijskoj, političkoj i tehničkoj pomoći Rusije političkim partijama i drugim organizacijama u EU.

U dokumentu piše da će ovakav mehanizam omogućiti da se ne samo proceni stepen uticaja Rusije na politički život i javno mnjenje u zemljama EU i državama-učesnicima programa Istočno partnerstvo, već i da se preduzmu odgovarajuće mere za suprotstavljanje toj pojavi, navodi ruska agencija.

Rezolucijom se predlaže da Evropska komisija napravi projekat direktive EU kojom bi se zabranilo finansiranje političkih partija u zemljama zajednice od strane „spoljnopolitičkih i ekonomskih subjekata“.