A već početkom sledeće, na jednom od najvažnijih svetskih strip festivala u Angulemu osvojio je nagradu čitalaca. Krajem prošle godine i ljubiteljima stripa u Srbiji pružena je prilika da se uvere u kvalitet ovog vrhunskog proizvoda. Izdavačka kuća Makondo objavila je (dupli) album sa epizodama Oni koji ostaju i Boni i Pjero, u odličnom prevodu Branislava Glumaca.

Socijalna priča u kojoj su glavni junaci matorci (80 godina i naviše), uz kreativnu podršku generacije koja dolazi ili je već došla, pred čitaoce izvodi Emila – bivšeg prodavca automobila, Antoana, čija je supruga Liset (poznata kao Crni vuk u crvenom kamionetu) upravo umrla i unuka Sofi (preslikana baka), Pjero Maju, aktivni anarhista sa oštećenjem sluha čija grupa Ni očiju, ni gazde praktikuje situacioni terorizam i subverziju, kao i njegova ljubav iz starih dana – Anita Ana Boni (žena razbojnica) i, konačno ali ne i najmanje bitan, Arman Garan-Servije, krupni kapitalista sa Alchajmerom. Sve u svemu, sveža, originalna priča koja pleni zapletima.

Sofi u afektu

Vi ste nedosledni, retrogradni, licemerni, žrtvovali ste planetu, izgladnjujete treći svet! Za 80 godina, skoro sve životinjske vrste su izbrisane sa lica zemlje, iscrpili ste resurse, pojeli svu ribu! Pedeset milijardi pilića se svake godine uzgaja na baterije, a ljudi umiru od gladi! Istorijski gledano, vi… Vi ste najgora generacija u istoriji ljudskog roda!