Mediji: Vojska Srbije se vraća u mirovnu misiju UN na Kipru 1Foto: Beta/Ministarstvo odbrane Srbije

Grupa od pet srpskih vojnih policajaca od ovog proleća biće deo mirovne misije Ujedinjenih nacija na Kipru a na tom ostrvu će delovati u sastavu britanskog vojnog kontigenta, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.

Kako se navodi u tekstu, iako su pripreme za odlazak još u toku, na portalu te misije već je prikazano i učešće Vojske Srbije.

Vojska Srbije je od 2011. do 2019. godine na Kipru imala 46 ljudi, uglavnom u zajedničkom bataljonu sa Slovačkom i Mađarskom, dok trenutno ima svega tri vojna posmatrača i dva službenika MUP-a, pa planirano slanje grupe vojnih policajaca sa Velikom Britanije predstavlja povratak u tu misiju.

U autorskom tekstu britanskog vojnog izaslanika u Beogradu pukovnika Nika Ilića, koji prenosi taj portal, navodi se da će srpski vojni policajci biti raspoređeni na Kipru u sledećoj rotaciji na proleće i da će biti integrisani u Jedinicu za zaštitu snaga.

Ilić navodi da je reč o multinacionalnoj višenamenskoj jedinici u čijoj nadležnosti su osoblje i imovina misije UN na celom Kipru, i u čijem sastavu su trenutno i vojni policajci iz Argentine, Mađarske i Slovačke.

Mirovna misija UN na Kipru je jedna od najstarijih aktivnih misija i zasniva se na rezoluciji Saveta bezbednosti iz marta 1964. godine, dok je mandat proširen nakon državnog udara 1974. i vojne intervencije Turske na severnom delu ostrva.

Britanski pukovnik dodaje da je povratak Srbije u misiju UN na Kipru usledio nakon posete zamenika načelnika generalštaba Velike Britanije admirala Tima Frejzera Beogradu, februara prošle godine, i razgovora na tu temu koje je vodio sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, tadašnjim ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom i predstavnicima Vojske Srbije.

On smatra da će saradnja biti obostrano korisna za obe zemlje, imajući u vidu njihova iskustva u mirovnim misijama.

„Srbija je prepoznata kao jedan od najvećih evropskih kontributora misija EU i UN širom sveta. Britanska vojska je takođe aktivno angažovana u operacijama širom planete: od mirovnih zadataka pružanja humanitarne pomoći, protivterorističkih zadataka do borbe protiv međunarodne trgovine narkoticima“, rekao je Ilić.

Ilić je dodao da je za Veliku Britaniju simbolično upućivanje srpskih vojnika na Kipar važno jer pokazuje težnju obe zemlje da zajedno rade na unapređivanju odnosa i doprinose regionalnoj i globalnoj bezbednosti.

„To znači i da će srpski i britanski vojnici ponovo biti zajedno u operacijama kao što je to bilo tokom Prvog i Drugog svetskog rata“, dodao je on.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.